Μορατόριο στη θανατική ποινή επιβάλλει η Καλιφόρνια

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, 09:53
-A +A
Μορατόριο στη θανατική ποινή επιβάλλει η Καλιφόρνια

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι επιβάλλει μορατόριο στη θανατική ποινή, κάτι που θα σώσει τη ζωή 737 καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών που αναμένουν την εκτέλεσή τους σε αυτή την Πολιτεία, αριθμό που είναι ο υψηλότερος στη χώρα.

«Η ποινή του θανάτου είναι ασυμβίβαστη με θεμελιώδεις αξίας μας», προσβάλλει «τα ιδεώδη» των Καλιφορνέζων, αναμένεται να πει ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας σε ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Ο κυβερνήτης, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο και χθες Τρίτη ανήγγειλε ότι θα κάνει μια «μείζονα ανακοίνωση» για την πολιτική του, θα πει ακόμη ότι «το να σκοτώνεις από πρόθεση» οποιονδήποτε πολίτη «είναι λάθος» και ότι «ως κυβερνήτης, δεν θα εγκρίνω την εκτέλεση κανενός».

Ο Γκάβιν Νιούσομ είναι γνωστός πολέμιος της θανατικής ποινής εδώ και χρόνια.

Αναμένεται να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα τερματιστεί η ισχύς του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών με ενδοφλέβια χορήγηση θανατηφόρων ουσιών που εφαρμόζεται στην Πολιτεία, ενώ θα κλείσει η αίθουσα όπου γίνονται οι εκτελέσεις, στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Στις φυλακές της Καλιφόρνιας κρατείται περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θανατοποινιτών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη. Η τελευταία εκτέλεση σε αυτή την Πολιτεία ανάγεται στο 2006.

Από τους 737 θανατοποινίτες στην Καλιφόρνια, 25 έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα αμφισβήτησης της ποινής τους. Εξάλλου, πολλοί από τους καταδικασθέντες περιμένουν την εκτέλεσή τους επί δεκαετίες.

Η απόφαση του κυβερνήτη δεν αναμένεται να οδηγήσει στην αποφυλάκιση κανενός, αλλά στην μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Νιούσομ αναμένεται να πει ακόμη σήμερα πως θεωρεί τη θανατική ποινή δαπανηρή και προβληματική, καθώς και ότι επιβάλλεται άνισα, κυρίως σε μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων και ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 26/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα