8ος χρόνος, ημέρα 2438η
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022

Μολδαβία: Υπό κράτηση ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος ως ύποπτος για προδοσία και διαφθορά

Μολδαβία: Υπό κράτηση ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος ως ύποπτος για προδοσία και διαφθορά
αρχείου
AP

Ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας (Μόλδοβας) Ιγκορ Ντοντόν τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για προδοσία και διαφθορά, ανακοίνωσε η εισαγγελία, σε μία χώρα όπου η ένταση ανάμεσα σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους αυξήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Ιγκορ Ντοντόν συνελήφθη σήμερα το πρωί και ετέθη υπό 72ωρη κράτηση. Βρίσκεται στο κέντρο προσωρινής κράτησης του Εθνικού Κέντρου του Αγώνα κατά της Διαφθοράς», ανακοίνωσε η Μαριάνα Κιόρπετς, εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα προσθέτοντας ότι πραγματοποιούνται έρευνες σε χώρους γραφείων που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο και στην κατοικία του στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Έρευνα διεξάγεται σε βάρος του για «προδοσία του Κράτους», «παθητική διαφθορά», «χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος από εγκληματική οργάνωση» και «παράνομο πλουτισμό».

Ο Ιγκορ Ντοντόν θεωρείται ύποπτος ότι δέχθηκε το 2019 χρήματα από τον ολιγάρχη και πολιτικό του σύμμαχο Βλαντ Πλαχότνιουτς, ο οποίος έκτοτε έχει εξορισθεί και είναι στόχος των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Ιγκορ Ντοντόν χρημάτισε πρόεδρος της Μολδαβίας από το 2016 ως το 2020 και υποστηριζόταν ανοικτά από την Μόσχα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την ανησυχία του για την εξέλιξη. «Και βέβαια είμαστε ανήσυχοι, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ερωτήθηκε σχετικά προσθέτοντας την ελπίδα του ότι τα δικαιώματα του Ντοντόν θα γίνουν σεβαστά».

Πάντως, το κόμμα του Ντοντόν ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο πολιτικός δεν κρατείται, απλά γίνεται έρευνα παρουσία του στο σπίτι και το γραφείο του.

Ο πληθυσμός της Μολδαβίας είναι στην πλειονότητά του ρουμανόφωνος και συνυπάρχει με μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα. Η εξουσία εναλλάσσεται ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς τροφοδοτώντας επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις.

Έπειτα από σωρεία σκανδάλων γύρω απο το πρόσωπό του και με δεδομένη την εκτεταμένη διαφθορά και την ενδημική φτώχεια, η φιλοευρωπαία Μάια Σαντού κέρδισε τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές το 2020 και το 2021, εδραιώνοντας την ηγετική της θέση.

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κισινάου εκδηλώνει την αποφασιστική υποστήριξή του προς το Κίεβο. Υποδέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία, έχει καταθέσει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει αποσπάσει την υπόσχεση για σημαντική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ.

Διότι η Μολδαβία, στην οποία ανήκει η περιοχή της Υπερδνειστερίας, φιλορωσικό έδαφος που έχει κηρύξει «ανεξαρτησία» και συνορεύει με την Ουκρανία, φοβάται ότι θα γίνει ο προσεχής στόχος της Μόσχας, έπειτα και από την σειρά «επιθέσεων» που εκδηλώθηκαν τον Απρίλιο στο έδαφός της. Οι φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας κατήγγειλαν τότε ότι οι επιθέσεις «προέρχονταν από το ουκρανικό έδαφος».

Η Μόσχα δεν χάνει ευκαιρία για να επικρίνει σφοδρά την Μολδαβία.

Με πληροφορίες από Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ