Μήνυση της κυβέρνησης κατά ερευνητών που κάνουν λόγο για πληθωρισμό 36,7%
Τουρκία

Μήνυση της κυβέρνησης κατά ερευνητών που κάνουν λόγο για πληθωρισμό 36,7%

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει στην Τουρκία η αμφισβήτηση των στοιχείων που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (TUIK) για τον πληθωρισμό με την ομάδα ακαδημαϊκών, ENAGroup η οποία άρχισε να δημοσιεύει δικά της στοιχεία να δέχεται μήνυση από την εν λόγω υπηρεσία με την κατηγορία ότι τη «δυσφημούν συνειδητά», αμφισβητώντας την ορθότητα των πληροφοριών και «παραπλανώντας την κοινή γνώμη».

«Δεν αφορά (η μήνυση) στα αποτελέσματα της ανακοινωθείσας μελέτης και επίσης δεν έχει σκοπό να εμποδίσει ή σταματήσει τις μελέτες που έχουν κάνει», ανέφερε η TUIK, καλώντας τους ερευνητές να αποφύγουν την παρουσίαση των στοιχείων τους «με έναν τρόπο που θα υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις επίσημες στατιστικές ή θα δημιουργεί τη βάση για χειραγώγηση», αναφέρει η TUIK.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, που ανακοίνωσε χθες την είδηση, τόνισε ότι συμβαίνει «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο Ελβάν σχολίασε ότι η εν λόγω ομάδα ερευνητών «στοχεύει να βλάψει και να απαξιώσει τις τουρκικές αρχές», διαχέοντας παραπλανητικά στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν υφίσταται τέτοια κατάσταση όπως το να παραποιεί τα στοιχεία η Turkstat, ούτε υπάρχει περίπτωση να έχει φτάσει ο πληθωρισμός στο 30% και 40%», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Η ENAGroup αναφέρει ότι τα στοιχεία της βασίζονται σε πραγματικές μεταβολές τιμών και καλύπτουν ουσιαστικά το ίδιο καλάθι αγαθών με αυτό της TUIK. Οι ανεξάρτητοι ερευνητές δημοσιεύουν τη μεθοδολογία των υπολογισμών τους σε μία σελίδα. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Βεϊσέλ Ουλουσόι, επικεφαλής της ομάδας ENA Group και καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πως δεν είναι σαφές κατά πόσον θα καταλήξει η υπόθεση σε αίθουσα δικαστηρίου.

Τα στοιχεία της ENAGroup δείχνουν υπερδιπλάσιο πληθωρισμό από αυτόν που ανακοινώνει η TUIK, με την επίσημη στατιστική υπηρεσία να της υποβάλει μήνυση τον Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι θίγει την αξιοπιστία της χωρίς να ανακοινώνει τη μεθοδολογία στην οποία στηρίζονται τα στοιχεία της ENAGroup.

Για το 2020, η ENAGroup εκτιμούσε τον πληθωρισμό στο 36,7% αντί του 14,97% που ανακοίνωσε η TUIK. Για τον Απρίλιο, η ENAGroup εκτίμησε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,62% σε σχέση με τον Μάρτιο έναντι εκτίμησης 1,1% από την επίσημη υπηρεσία.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει κατά καιρούς επιχειρήσει παρεμβάσεις στην αγορά με αιφνιδιαστικές εφόδους σε μανάβικα και καταστήματα τροφίμων που στόχευαν να εμποδίσουν τους εμπόρους λιανικής να ανεβάσουν τις τιμές.