Ντ. Τραμπ: «Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών», επιλύει τη διένεξη «Μακεδονίας» - Ελλάδας

Ντ. Τραμπ: «Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών», επιλύει τη διένεξη «Μακεδονίας» - Ελλάδας

Χρησιμοποιώντας έξι φορές τη λέξη «Μακεδονία», χωρίς κανέναν προσδιορισμό, ο Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική» και τονίζει ότι «θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ'' ολόκληρη την περιοχή».

Την επιστολή ανήρτησε στο site της η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέστειλε την επιστολή με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της «Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στο μήνυμά του σημειώνει πως «η Μακεδονία έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και αναφέρεται στην «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ακόμη στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ'' ολόκληρη την περιοχή».

Αναλυτικά στην επιστολή του ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η “Μακεδονία'' έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ.

Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».