Ρούτε: Έχω ένα μήνυμα για τον κ. Ερντογάν - Η Γαλλία ζητά μέτρα κατά της Τουρκίας

Ρούτε: Έχω ένα μήνυμα για τον κ. Ερντογάν - Η Γαλλία ζητά μέτρα κατά της Τουρκίας

Με σκληρή γλώσσα απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε προς τον Ταγίπ Εντογάν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη μήνυση που κατέθεσε κατά του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς Χεερτ Βίλντερς. Παράλληλα, το Παρίσι κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στον απόηχων των σχολίων Ερντογάν κατά του προέδρου Μακρόν και το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων που ζήτησε ο τούρκος πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρούτε δήλωσε: «Έχω ένα μήνυμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και είναι πολύ απλό: στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων σκίτσα πολιτικών».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας εναντίον του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς, Χ. Βίλντερς, ο οποίος ανάρτησε σατιρικό σκίτσο του Ερντογάν στο Twitter. Ο Ρούτε απευθύνθηκε απευθείας στον Ερντογάν, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και ενώπιον πολλών Ολλανδών δημοσιογράφων.\

«Μια μήνυση σε βάρος ενός Ολλανδού πολιτικού, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, είναι απαράδεκτη», ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η άποψή του διαβιβάστηκε στις τουρκικές αρχές «μέσω των κανονικών διπλωματικών οδών».

Σημειώνεται ότι ο Μαρκ Ρούτε υπήρξε από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στόχου προσωπικών επιθέσεων εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε σε μποϊκότάζ των γαλλικών προϊόντων.

Η Γαλλία ζητά από την ΕΕ μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο

Την ίδια ώρα το Παρίσι καλεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφότου ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ζήτησε το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ, χωρίς να επεκταθεί.