Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: «Διαλέξτε ή F-35 ή S400»

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: «Διαλέξτε ή F-35 ή S400»

Σαφές μήνυμα για άλλη μια φορά έστειλαν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία να επιλέξει ή τους S-400 ή F-35, με την Αμερικανίδα πρέσβη στο ΝΑΤΟ κ. Χάτσισον να τονίζει πως αν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δεν θα πάρει τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Η κα Χάτσισον τόνισε σε δηλώσεις της στο CNBC ότι η Ρωσία εξακολουθεί να σπέρνει διχόνοια σε μια σειρά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε να αποδυναμώσει κατ' αυτόν τον τρόπο τη Συμμαχία. Η αγορά των S-400 από την Τουρκία, υπογράμμισε η Χάτσισον, θα δώσει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να επιτύχει αυτό τον στόχο, επειδή στην περίπτωση αυτή τα F-35 θα γίνουν τρωτά από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, η Ουάσιγκτον έδωσε στην Άγκυρα προθεσμία έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και να επιλέξει το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

«Έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν, είτε το ένα, είτε το άλλο, αλλά όχι όλα μαζί» είπε η κα Χάτσισον και προσέθεσε: «Δεν θέλουμε να είμαστε καθοιονδήποτε τρόπο τρωτοί μέσα στα όρια του ΝΑΤΟ».