8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Μηδενικές οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην Φινλανδία

Μηδενικές οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην Φινλανδία
αρχείου
shutterstock

Οι ρωσικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία μειώθηκαν στο μηδέν νωρίς τη Δευτέρα, αφού η ρωσική εταιρεία κοινής ωφελείας Inter RAO δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις σταματήσει επειδή δεν είχε πληρωθεί.

Η Inter RAO δήλωσε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο 1 π.μ. τοπική ώρα "προς το παρόν" καθώς δεν είχε πληρωθεί για την ηλεκτρική ενέργεια που πωλήθηκε μέσω του πανευρωπαϊκού ανταλλακτηρίου Nord Pool από τις 6 Μαΐου.

Οι ροές ρωσικής ενέργειας προς τη Φινλανδία τη Δευτέρα μειώθηκαν στο μηδέν, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο δικτύου Fingrid, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Έπεσαν από τα 87 μεγαβάτ στο μηδέν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο Φινλανδός πάροχος δικτύου Fingrid, ο οποίος είπε ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με σουηδική ενέργεια και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή, δήλωσε το Σάββατο ότι η αναστολή της ρωσικής μεταφοράς οφείλεται στους περιορισμούς στις πληρωμές που επιβλήθηκαν από τα δυτικά έθνη.

"Λόγω αυτών των περιορισμών, οι πληρωμές για την πωλούμενη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορούν πλέον να γίνονται. Η αναστολή είναι επομένως μάλλον συνέπεια παρά ρωσικό αντίμετρο", τόνισε η Fingrid, η οποία είπε ότι το ρεύμα από τη Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της Φινλανδίας. Η εταιρεία είχε ξεκαθαρίσει από τον περασμένο μήνα ότι είχε προετοιμαστεί για την προοπτική της Ρωσίας να μειώσει τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία περιορίζοντας τη χωρητικότητα μεταφοράς κατά το ένα τρίτο.

Πηγή: Reuters