Middle East Eye: «Σκωτσέζικο» ντους του Μπάιντεν στον Ερντογάν

Middle East Eye: «Σκωτσέζικο» ντους του Μπάιντεν στον Ερντογάν

Σε ένα άγνωστο παρασκήνιο μεταξύ του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Middle East Eye.

Λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Μπάιντεν αγνόησε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Ερντογάν, μια ασυνήθιστη κίνηση έναντι ενός ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης δήλωσαν στην ιστοσελίδα ότι το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε να μιλήσει με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά ενώ έχουν περάσει εβδομάδες από τότε, ποτέ δεν έγινε η συνομιλία μεταξύ των δύο.

Η επιλογή του Μπάιντεν να μην σηκώσει το τηλέφωνο, δεν προκαλεί και μεγάλη έκπληξη, αν ληφθούν υπόψιν οι δηλώσεις που έκανε πέρσι στην εφημερίδα New York Times, ότι κατά τη διακυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση έναντι της Άγκυρας.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος, ήταν μάλιστα ένας από τους τελευταίους ηγέτες παγκοσμίως που έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον Μπάιντεν.

Πέρα από το θέμα αυτό, Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν αναφέρει δημόσια ότι η πρόθεση της Τουρκίας είναι μια εποικοδομητική σχέση με την νέα αμερικανική διοίκηση. 

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι οι επαφές της Άγκυρας με την μεταβατική ομάδα του Μπάιντεν ήταν έως τώρα "πολύ θετική".

"Ωστόσο ο δισταγμός Μπάιντεν να μιλήσει με τον Ερντογάν ενώ έχει συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων των ΗΠΑ, από την Νότια Κορέα, την Αυστραλία έως τη Νέα Ζηλανδία, δείχνει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν βιάζεται να γυρίσει σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση", σχολιάζει η ιστοσελίδα.

"Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας σε αυτό το σημείο του πλανήτη, και η διοίκηση Μπάιντεν επίσης θα επιδιώκει μια σχέση χωρίς προβλήματα με την Άγκυρα", δήλωσε ο Ασλί Αϊντιστασμπας, συνεργάτης του think tank ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), στην Middle East Eye.