Μια «ανάσα» από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν

Μια «ανάσα» από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν

Με καταμετρημένα 137,5 εκατομμύρια ψήφων (ήδη ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ), ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει 3,1 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Ντόναλντ Τραμπ ή ποσοστό 2,5%. Η διαφορά αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Την ίδια ώρα, με βάση την εικόνα του εκλογικού χάρτη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει μέχρι στιγμής 264 εκλέκτορες, έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ.

H τελική ώθηση στον Μπάιντεν ήρθε από το "μπλε τείχος" των πολιτειών του Ουισκόνσιν και του Μίσιγκαν. Συγκεκριμένα στο Ουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) και ενώ η ενσωμάτωση βρίσκεται στο 99% των ψηφισάντων, ο Μπάιντεν προηγείται με 0,6%, δηλαδή με περίπου 20.000 ψήφους. Το αποτέλεσμα δεν ανατρέπεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, όπως του πρακτορείου Associated Press και του τηλεοπτικού δικτύου CNN και το Ουισκόνσιν θα παραμείνει στα χέρια του Μπάιντεν.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε και την Πολιτεία του Μίσιγκαν, εξασφαλίζοντας 16 εκλέκτορες, αφού με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%.

Σύμφωνα με το CNN, τις επόμενες ώρες αναμένονται νέα αποτελέσματα στις τρεις πρώτες, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη πιο σαφή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει.  

Στις τέσσερις πολιτείες που υπολείπονταν –τη Νεβάδα, στα νοτιοδυτικά, την Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, στα νοτιοανατολικά, και τη μεσοδυτική Πενσιλβάνια– η μάχη ήταν εξαιρετικά αμφίρροπη. Στη Νεβάδα, τη μοναδική πολιτεία που είχε κερδίσει η Κλίντον το 2016 και για την οποία διατηρούσε ελπίδες ανατροπής ο Τραμπ, ο Μπάιντεν είχε αποκτήσει ισχνό προβάδισμα 0,6% με καταγεγραμμένο το 86% των ψήφων. Η καταμέτρηση των υπόλοιπων ψήφων, κυρίως επιστολικών, διακόπηκε και θα ξαναρχίσει σήμερα. Ο Τραμπ είχε πολλές πιθανότητες να διατηρήσει τον έλεγχο της Νότιας Καρολίνας όπου προηγούνταν με 1,4 μονάδες ενώ στη Τζόρτζια η ψαλίδα έχει κλείσει σε μόλις 0,4% ενώ έχει καταμετρηθεί άνω του 95% των ψήφων.

Στην Πενσιλβάνια, την πολιτεία που θεωρούνταν πριν τις εκλογές ότι θα βρίσκεται επίκεντρο της μάχης για τον Λευκό Οίκο, δικαιώνει τις προβλέψεις αφού ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να δίνουν μια σκληρή αναμέτρηση.

Επί του παρόντος, το προβάδισμά του Ντόναλντ Τραμπ έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες, δεδομένου ότι από σχεδόν 600,000 ψήφους διαφορά βρίσκεται τώρα στις 164,000 ψήφους.

«Ο Τζο Μπάιντεν τρώει προοδευτικά σε μεγάλα κομμάτια απο το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Φιλ Μάτινγκλι αναλυτής του CNN, προσθέτοντας ότι με το 11% των ψήφων στην Πενσυλβανία να απομένει να καταμετρηθεί, ο πρώην αντιπρόεδρος μπορεί να ξεπεράσει τον αντίπαλο του.

Στην κομητεία της Φιλαδέλφειας την πλέον πυκνοκατοικημένη της Πενσυλβάνια, για παράδειγμα, ο Μπάιντεν προηγείται με το 79%, την ώρα που εκτιμάται οτι απομένουν περίπου 750,000 ψηφοδέλτια-κυρίως επιστολικές ψήφοι- προς καταμέτρηση σε όλη την πολιτεία. 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε μια ενωτική ομιλία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει ότι είναι ο νικητής, λέγοντας πως είναι σαφές ότι εξασφαλίζει αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει την προεδρία. "Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές", είπε.

"Κάθε ψήφος πρέπει να μετρήσει", τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι "μια νίκη για τη δημοκρατία και την Αμερική".

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα. Μετά την πρωτοφανή χθεσινή του κίνηση, να αυτοανακηρυχθεί νικητής πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, η νομική ομάδα της καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου προσέφυγε στη δικαιοσύνη και στη Τζόρτζια, απαιτώντας να ανασταλεί η διαδικασία της καταμέτρησης. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται, σύμφωνα με το CNN, και σε Αριζόνα και Νεβάδα. 

Το επιτελείο Τραμπ είχε ήδη από χθες ζητήσει επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν, ενώ είχε αιτηθεί παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την καταμέτρηση στην Πενσιλβάνια.