MI5 και FBI ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην «αυξανόμενη κινεζική απειλή»

MI5 και FBI ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην «αυξανόμενη κινεζική απειλή»

Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI προειδοποίησαν για την αυξανόμενη μακροπρόθεσμη απειλή που θέτει η Κίνα για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, στην πρώτη κοινή τους τοποθέτηση την Τετάρτη.

Ο Γενικός Διευθυντής της MI5, Κεν Μακ Κάλουμ, δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει ήδη «υπερδιπλασιάσει τις προηγουμένως περιορισμένες προσπάθειές μας κατά της κινεζικής ανησυχητικής δραστηριότητας», προσθέτοντας ότι διενεργούσε επταπλάσιες έρευνες σε σχέση με το 2018.

Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση «αποτελεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για την οικονομική και εθνική ασφάλεια, για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στην Ευρώπη και αλλού.

«Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει τον κόσμο παρεμβαίνοντας στην πολιτική μας (και σε αυτές των συμμάχων μας, θα πρέπει να προσθέσω)», είπε ο Ρέι, λέγοντας ότι το Πεκίνο είχε άμεσα παρέμβει σε εκλογές για το Κογκρέσο στη Νέα Υόρκη φέτος, καθώς δεν ήθελε να εκλεγεί ένας υποψήφιος που ήταν επικριτικός στο καθεστώς και πρώην διαδηλωτής  στην πλατεία Τιενανμέν.

Ο Ρέι προειδοποίησε ότι η κινεζική κυβέρνηση «αποτελεί μια ακόμη πιο σοβαρή απειλή για τις δυτικές επιχειρήσεις από ό,τι συνειδητοποιούν ακόμη και πολλοί επιδέξιοι επιχειρηματίες» και «είναι έτοιμος να κλέψει την τεχνολογία σας».

Το πρόγραμμα χάκερ της κινεζικής κυβέρνησης είναι «μεγαλύτερο από αυτό όλων των άλλων μεγάλων χωρών μαζί», σύμφωνα με τον Ρέι.

Τον περασμένο χρόνο, το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράστηκε πληροφορίες με 37 χώρες για να τις βοηθήσει να αμυνθούν από την κυβερνοκατασκοπεία, είπε ο ΜακΚάλαμ, προσθέτοντας ότι τον Μάιο είχαν διακόψει μια πολύ περίτεχνη απειλή που στόχευε κρίσιμες αεροδιαστημικές εταιρείες.

Μιλώντας για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία, ο Ρέι είπε ότι η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να την καταλάβει βίαια και αν αυτό συνέβαινε, «θα αντιπροσώπευε μια από τις πιο φρικτές επιχειρηματικές αναταράξεις που έχει δει ποτέ ο κόσμος». «Η ευρέως διαδεδομένη δυτική παραδοχή ότι η αυξανόμενη ευημερία εντός της Κίνας και η αύξηση της συνδεσιμότητας με τη Δύση θα οδηγούσε αυτόματα σε μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία, φοβάμαι, έχει αποδειχθεί εντελώς λανθασμένη», είπε ο ΜακΚάλαμ.

«Οι ισχυρισμοί εναντίον της Κίνας από αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εντελώς αβάσιμοι και τα αναφερόμενα δήθεν περιστατικά αποτελούν ένα κυνήγι σκιών», δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια των ΜακΚάλαμ και Ρέι.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Κίνα προέτρεψε και τις δύο χώρες «να έχουν ξεκάθαρη κατανόηση της τάσης της εποχής, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου που έχει ξεπεραστεί εδώ και καιρό, να σταματήσουν να διαδίδουν τα περί «κινεζικής απειλής» και να σταματήσουν να δημιουργούν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις».

Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία της MI5 στο Thames House του Λονδίνου, και οι δύο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας έδωσαν πολλά παραδείγματα ζητημάτων που σχετίζονται με την Κίνα, ζητώντας από ένα κοινό που περιλάμβανε επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς να είναι προσεκτικοί και ενθαρρύνοντάς τους να συνεργαστούν με το FBI και την MI5 ώστε να μπορούν να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με αυτήν την απειλή.