«Μη βιώσιμο» το χρέος της Αργεντινής υποστηρίζει το ΔΝΤ

«Μη βιώσιμο» το χρέος της Αργεντινής υποστηρίζει το ΔΝΤ

Τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρέους ύψους 65 δισ. δολαρίων, έλαβε η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ ανέφερε ότι η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης δημιουργεί προϋποθέσεις για να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο.

"Η αναθεωρημένη πρόταση των αρχών της Αργεντινής οδηγεί με υψηλή πιθανότητα σε αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους" ανέφερε σε ανακοίνωση το ΔΝΤ.

Προ ημερών, το Μπουένος Άιρες παρουσίασε μια τροποποιημένη πρόταση με συντομότερη διετή περίοδο χάριτος για τις πληρωμές ώστε να αποφύγει την ασύντακτη χρεοκοπία. 

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρτιν Γκουζμαν δήλωσε ότι η νέα πρόταση από τους ομολογιούχους ήταν ένα βήμα προς τη "σωστή κατεύθυνση" αλλά εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από την κρίση του χρέους εν μέσω μιας μακράς ύφεσης.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη ένδειξη, με την τροποποιημένη πρόταση της Αργεντινής να είναι πιο κοντά σε αυτό που μπορεί να αποδεχτούν οι πιστωτές.

Η Αργεντινή είχε αρχικά προσεγγίσει διεθνείς πιστωτές που κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 65 δισ. δολαρίων με μια προσφορά που περιλάμβανε τριετή περίοδο χάριτος και σημαντική μείωση των πληρωμών τόκων. Ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων ήταν ανοιχτοί στην προσφορά, αποδεχόμενοι ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να πληρώσει, αλλά πολλοί απέρριψαν τη συμφωνία.

Η οικονομία της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει ύφεση, υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας, πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού.