Μεξικό: Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στη χώρα - Ο ΟΗΕ να επικρίνει «την αναποτελεσματικότητα» των αρχών

Μεξικό: Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στη χώρα - Ο ΟΗΕ να επικρίνει «την αναποτελεσματικότητα» των αρχών

Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των αναγκαστικών εξαφανίσεων επέκρινε «την αναποτελεσματικότητα» των αρχών να ερευνήσουν την τύχη των περισσότερων από 95.000 ανθρώπων που αγνοούνται στο Μεξικό, καθώς και την «ατιμωρησία» των δραστών απαγωγών και φόνων που συχνά συνδέονται με καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

«Λυπούμαστε που παρατηρούμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται γενικευμένες εξαφανίσεις σε μεγάλο μέρος του Μεξικού, για τις οποίες, όπως είχαμε αναφέρει ήδη από το 2015, κυριαρχεί η ατιμωρησία», δήλωσε η Κάρμεν Ρόσα Βίγια εκπρόσωπος της επιτροπής του ΟΗΕ χθες Παρασκευή έπειτα από μια δεκαήμερη επίσκεψη στο Μεξικό.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξαφανίστηκαν «στη διάρκεια της επίσκεψής μας», πρόσθεσε η ίδια η οποία έφτασε στα μέσα Νοεμβρίου στο Μεξικό. Συνολικά 95.121 άνθρωποι περιλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Αγνοούμενων Ατόμων.

Η επιτροπή του ΟΗΕ επέκρινε «την αναποτελεσματικότητα» των ερευνών καθώς και τις «αυθαίρετες» αποφάσεις της εισαγγελίας σε υποθέσεις εξαφανίσεων, σε μια χώρα όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι τα εγκληματικά δίκτυα έχουν παρεισφρήσει στις δυνάμεις ασφαλείας και τη δικαιοσύνη σε πολλές από τις 32 πολιτείες.

Το Μεξικό πρέπει να υιοθετήσει «μια εθνική πολιτική πρόληψης για να εξαλείψει τις εξαφανίσεις, μια πολιτική στην οποία θα εμπλέκονται όλες οι αρχές και η οποία θα δώσει στα θύματα το δικαίωμα στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τις αποζημιώσεις», τόνισε η επιτροπή η οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Μεξικό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των εξαφανίσεων όπως και των φόνων έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 2006 όταν ο τότε πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν κήρυξε ανοικτό πόλεμο στα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

«Το οργανωμένο έγκλημα παραμένει μια από τις βασικές αιτίες των εξαφανίσεων», επεσήμανε η Λάουρα Ατουέστα του Κέντρου Έρευνας και Οικονομικής Αξιολόγησης (Cide) σε ένα μεγάλο ρεπορτάζ για τις εξαφανίσεις στο Μεξικό.

Υπογραμμίζεται ότι σε όλο το βόρειο Μεξικό υπάρχουν ομαδικοί τάφοι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ερευνών (CNB), η οποία εκτιμά σε 500 κιλά τα ανθρώπινα λείψανα που έχουν εντοπιστεί από το 2017 κοντά στη Ματαμόρος, στα σύνορα με το Τέξας.

Σημειώνεται ότι στην Γκουανταλαχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μεξικού, ένα σταυροδρόμι έχει μετονομαστεί σε πλατεία εξαφανισμένων, ενώ εκεί έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες νέων που αγνοούνται.

Η Γκουανταλαχάρα είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου Χαλίσκο, όπου καταγράφονται οι περισσότερες αναγκαστικές εξαφανίσεις, συνολικά περισσότερες από 12.000. Εκεί εξάλλου δρουν τα πιο ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών της χώρας.