Μεξικό: Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Μεξικό: Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επέκρινε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς ύψους 17,5% στις εισαγόμενες μεξικανικές τομάτες, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή αντιτίθεται στις προσπάθειες να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση από τα νότια σύνορα της χώρας.

«Αυτό ενθαρρύνει» τη μετανάστευση, είπε ο Μεξικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά. Η επιβολή δασμών είναι «το αντίθετο μιας έξυπνης πολιτικής που επιδιώκει να απαλύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ο αριστερός πρόεδρος του Μεξικού προσπαθεί να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Δεκέμβριο, και απέδωσε την απόφαση για επιβολή δασμών στην πολιτική των ΗΠΑ ενόψει των εκλογών. Σημειώνοντας ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτό το πεδίο, τόνισε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τους τοματοπαραγωγούς της.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό αν η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ δεν ανακόψει τα μεταναστευτικά ρεύματα που οδεύουν προς τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η μεξικανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη στην Κεντρική Αμερική, ώστε να αντιμετωπιστεί η "έξοδος" των ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν δασμοί στις εισαγόμενες μεξικανικές τομάτες. Εξέφρασε όμως ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την οποία θα παραταθεί εκείνη του 2013 που ανέστειλε τις έρευνες των αμερικανικών αρχών για το ντάμπινγκ στις τομάτες, εφόσον οι Μεξικανοί παραγωγοί τις πωλούν πάνω από μια προκαθορισμένη τιμή.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή απέτυχε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP