Μέτρα στα αεροδρόμια για τον κοροναϊό ιό λαμβάνουν Τουρκία, Βρετανία, Σιγκαπούρη

Μέτρα στα αεροδρόμια για τον κοροναϊό ιό λαμβάνουν Τουρκία, Βρετανία, Σιγκαπούρη

Τουρκία έχει ετοιμάσει θερμικές κάμερες και έχει λάβει και άλλα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης του νέου κοροναϊού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα ούτε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κoτζά.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας σημαντικός διεθνής κόμβος, καθώς από αυτό πέρασαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι και η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines πραγματοποιεί καθημερινά απευθείας πτήσεις με προορισμό την Κίνα, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γκουανγκτζόου.

«Έχουμε ετοιμασίες, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς ενός επικίνδυνου ασθενούς από την Κίνα στην αίθουσα καραντίνας μας και της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ασθενοφόρου», δήλωσε ο Κοτζά στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνέστησε θερμικές κάμερες για την Τουρκία, αλλά εντούτοις πήραμε όλα τα προληπτικά μέτρα, περιλαμβανομένων θερμικών καμερών», πρόσθεσε.

Βρετανία

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε σήμερα ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναΐό της Κίνας.

Το Χίθρουου είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και, αν και ο κίνδυνος για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ακόμη χαμηλός, τουλάχιστον 200.000 επιβάτες διέρχονται από αυτό κάθε μέρα -- σήμερα 17 πτήσεις φθάνουν στο Χίθροου από την Κίνα.

Τα νέα μέτρα για τις αφίξεις θα εφαρμοστούν μόνο σε πτήσεις από την κινεζική πόλη Βουχάν στο Χίθροου, ανέφερε το BBC. Μία πτήση αναμένεται από τη Βουχάν στις 20:30 ώρα Ελλάδας σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Χίθροου.

«Αυτό γίνεται για να διασφαλίσουμε ότι, όταν φθάνουν απευθείας πτήσεις στο Χίθρου, θα υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για να έρχονται οι άνθρωποι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών.

Ο Σαπς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση με τον ιό, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία υγείας Public Health England θα ανεβάσει τη διαβάθμιση κινδύνου για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου από το πολύ χαμηλό στο χαμηλό επίπεδο.

Σιγκαπούρη

Οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα καθώς η πόλη ενίσχυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναΐου. Η Σιγκαπούρη ξεκίνησε αυτό τον μήνα να ελέγχει τους επιβάτες που φτάνουν από την κινεζική πόλη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

Όμως πλέον ο ιός, που μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης επαφής, έχει επεκταθεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή στην Κίνα, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για 440 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Μετά την επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης θα θέσει σε εφαρμογή επιπλέον προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού τη Σιγκαπούρη», ανακοίνωσε το υπουργείο αργά χθες Τρίτη.

Τα νέα μέτρα υιοθετούνται την ώρα που εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες με την ευκαιρία του κινεζικού έτους.

Βόρεια Κορέα

Στο μεταξύ, αρκετά ξένα ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στη χώρα ξένων τουριστών εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Οι περισσότεροι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα προέρχονται από την Κίνα.

Το ταξιδιωτικό γραφείο INDPRK με έδρα την κινέζικη πόλη Νταντόνγκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την απαγόρευση προφορικά χθες Τρίτη. Η εταιρεία ενημερώθηκε ότι η απαγόρευση εισόδου τουριστών από την Κίνα θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να δημιουργηθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

Σύμφωνα με το ίδιο, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προετοιμάζει επίσημη ανακοίνωση και θα διευκρινίσει αργότερα πότε θα αρθούν οι περιορισμοί.