«Μέτωπο» Ευρώπης κατά Ερντογάν - Απαράδεκτες οι απειλές κατά Μακρόν

«Μέτωπο» Ευρώπης κατά Ερντογάν - Απαράδεκτες οι απειλές κατά Μακρόν

Μπαράζ αντιδράσεων από την Ευρώπη έχουν προκαλέσει οι προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν κατηγορώντας τον για αντι-ισλαμική ρητορική λέγοντας ότι «είναι ναζιστικό το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι Μουσουλμάνος στη Δύση σήμερα».

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν,  κάλεσε σήμερα τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, την ώρα που οι σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι βρίσκονται σε οριακό σημείο μετά  τις χθεσινές ακραίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά του ομολόγου του Εμάνουελ Μακρόν που προκάλεσαν την αντίδραση όχι μόνο της γαλλικής πλευράς αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. 

«Καλώ τους Τούρκους να μην αγοράσουν ξανά κανένα γαλλικό προϊόν, όπως κάνουν οι Γάλλοι με τα δικά μας προϊόντα» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση του Εθνικού Συνεδρίου – Πολιτιστικού Κέντρο Bestepe στην Άγκυρα.

Από την πρώτη στιγμή η Γαλλία χαρακτήρισε απαράδεκτες της δηλώσεις Ερντογάν και την ανάκληση για διαβουλεύσεις του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα. «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εν λόγω δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση και να συμμορφωθεί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικα «θα απομονωθεί περισσότερο».

«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

Η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη»

Στις έντονες αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών προστέθηκε σήμερα και εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έγραψε, στα γαλλικά:

«Τα λόγια που απευθύνει ο Πρόεδρος Ερντογάν στον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική αντζέντα που η ΕΕ θέλει να συνεχίσει με την Τουρκία, αλλά, αντίθετα, απομακρύνουν τις λύσεις. Πλήρης συμπαράσταση στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».