Μέρκελ: Μετά το Brexit «θα έχουμε έναν ανταγωνιστή στην πόρτα μας»

Μέρκελ: Μετά το Brexit «θα έχουμε έναν ανταγωνιστή στην πόρτα μας»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τη Βρετανία να μην γίνει ένας «αθέμιτος ανταγωνιστής» της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε, ερωτηθείς για το brexit, ότι «θα υπάρχει ένας ανταγωνιστής στην πόρτα μας… αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας».

Αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ευχή μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μια χώρα σύμμαχος, φίλη και πολύ κοντινός εταίρος. Η προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι κανόνες μιας πιστής σχέσης… δεν θέλουμε να γίνει αθέμιτος ανταγωνιστής».

Επίσης, προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι όσο περισσότερο επιλέξει να απορυθμίσει την οικονομία της μετά το Brexit, τόσο περισσότερο θα χάσει την πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, με ουσιαστικές ρυθμιστικές διαφορές σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ