Μέρκελ-Μακρόν καλούν τη Ρωσία να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναύτες

Μέρκελ-Μακρόν καλούν τη Ρωσία να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναύτες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απαίτησαν σήμερα από τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερους τους Ουκρανούς ναύτες που συνέλαβε μαζί με τα πλοία τους τον περασμένο μήνα στα στενά του Κερτς, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική θάλασσα.

Η Μόσχα κατηγόρησε τους 24 ναύτες ότι διέσχισαν παράνομα τα ρωσικά σύνορα. Η Ουκρανία δήλωσε πως η Ρωσία συνέλαβε τις δύο μικρές κανονιοφόρους και ένα ρυμουλκό παράνομα και κατηγόρησε τη Μόσχα για στρατιωτική επιθετικότητα.

«Απαιτούμε ασφαλή, ελεύθερη και ανεμπόδιστη διέλευση για όλα τα πλοία από τα στενά του Κερτς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των παράνομα συλληφθέντων Ουκρανών ναυτών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Μέρκελ και ο Μακρόν.

«Θα πρέπει και εκείνοι να μπορέσουν να βρίσκονται για τις επικείμενες γιορτές με τις οικογένειές τους», πρόσθεσαν.

Μετά τη σύλληψη των ναυτών και των πλοίων τους, το Κίεβο κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Η Ρωσία κατηγόρησε με τη σειρά της την Ουκρανία ότι συνωμοτεί με τη Δύση για να προκάλεσε κρίση.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν πρόσθεσαν: «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η χρήση στρατιωτικής δύναμης από τη Ρωσία στα Στενά του Κερτς και οι καταχρηστικοί έλεγχοι στην Αζοφική Θάλασσα αποτελούν επίσης πηγή μεγάλης ανησυχίας για εμάς.»

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ