Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα μπροστά στην κρίση του κορονοϊού

Μέρκελ: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα μπροστά στην κρίση του κορονοϊού

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέθεσε σήμερα ένα όραμα μεγαλύτερης ενότητας και δημοκρατίας ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει δυνατότερη από την κρίση του κορονοϊού.

Η Μέρκελ, απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι προτεραιότητές της για την εξάμηνη γερμανική προεδρία της ΕΕ, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, περιλαμβάνουν την ενίσχυση βασικών δικαιωμάτων που έχει θέσει υπό απειλή η υγειονομική κρίση.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της Ένωσης, μιας αξίας που όπως είπε, φάνηκε να δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις ενήργησαν κάποιες φορές από μόνες τους για αν εξασφαλίσουν ιατρικές προμήθειες και να κλείσουν τα σύνορά τους.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η επίσκεψή μου σήμερα πραγματοποιείται με φόντο τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της», είπε.

«Η Ευρώπη θα αναδυθεί από την κρίση πιο δυνατή από ποτέ αν ενισχύσουμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη», πρόσθεσε, απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές, που φορούσαν όλοι μάσκα.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η έκταση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συμβιβαστούν και να συμφωνήσουν στο κοινό ταμείο ανάκαμψης πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών τον επόμενο μήνα.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συμβιβάσουν τις διαφορές τους στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Ιουλίου.