Μειώθηκε ο αριθμός συλλήψεων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού

Μειώθηκε ο αριθμός συλλήψεων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού

Το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση πίεσης στο Μεξικό, προκειμένου να περιορίσει τις ροές των παράνομων μεταναστών στη νοτιοδυτική συνοριακή γραμμή με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι παράγει αποτελέσματα.

Οι συλλήψεις στα σύνορα, που αποτελούν ένα ουσιαστικό μέτρο σύγκρισης για την πορεία της παράνομης συνοριακής διέλευσης μεταναστών, μειώθηκαν στις 51.000 τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχει από την Τετάρτη το POLITICO.

Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 60% από την έξαρση των συλλήψεων που καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μείωση αυτή οφείλεται στην συμφωνία που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ με το Μεξικό τον Ιούνιο.

Οι μεξικανικές αρχές ενισχυμένες από τη νεοσύστατη Εθνική Φρουρά διεξάγουν επιχειρήσεις αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης στα νότια σύνορα του Μεξικού με την Γουατεμάλα, μέσω της επιτήρησης ποτάμιων περασμάτων, αλλά και της διενέργειας ελέγχων σε λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες από την Κεντρική Αμερική μέσω του Μεξικού, στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Κατά την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ υποχρεώνουν δεκάδες χιλιάδες μεταναστών που έχουν αιτηθεί ασύλου να παραμείνουν στο Μεξικό, μέχρι την εξέταση της αίτησης τους.

Η μείωση των συλλήψεων στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ στην περίπτωση που διατηρηθεί θα αποτελέσει μία σημαντική νίκη του προέδρου Τραμπ, καθώς σταδιακά κλιμακώνεται η ένταση του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ειδικότερα, πρόκεται για μέτρα πειραματισμού που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνησή Τραμπ και μπορούν να μετασχηματίσουν την επιβολή του νόμου στα ζητήματα της μετανάστευσης, κατά τα επόμενα χρόνια.

“Νομίζω ότι παίρνουν αυτό ακριβώς που είπαν ότι θα πάρουν πιέζοντας το Μεξικό,” δήλωσε ο Όσκαρ Τσακόν εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης των μεταναστών Alianza Americas που έχει έδρα το Σικάγο.

“Ωστόσο, η ερώτηση είναι, θα διατηρηθεί [η μείωση];” αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.

Από την πλευρά της, η πρεσβευτής του Μεξικού στις ΗΠΑ Μάρθα Μπάρτσενα δήλωσε στο POLITICO ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Ιούνιο, παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

“Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αν έρθουν στο Μεξικό, θα πρέπει να σεβαστούν την μεξικανική νομοθεσία,” είπε χαρακτηριστικά η Μπάρτσενα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι μετανάστες που σχεδιάζουν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, τώρα καταλαβαίνουν ότι “αυτό δεν είναι όσο εύκολο τους είχαν πει ότι επρόκειτο να είναι.”

Ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε θετικά τις ενέργειες του Μεξικού για την μείωση των μεταναστευτικών ροών σε ανάρτηση που έκανε το Σάββατο στο Twitter, με αναφορά σε δήλωση του Μπράντον Τζουντ που είναι πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Περιπολίας Συνόρων που είπε ότι το Μεξικό “επιταχύνει τις ενέργειες του και κάνει αυτό που χρειάζεται να κάνει.”

“Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα συναντηθούν αύριο στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μάρτσελο Εμπράρντ, αλλά κι άλλους αξιωματούχους για να συζητήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με Μεξικανούς αξιωματούχους.

Η αντιπροσωπεία του Μεξικού θα πιέσει τις ΗΠΑ για την επιτάχυνση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, καθώς οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική, αλλά κι άλλες περιοχές της γης, συσσωρεύονται στις συνοριακές πόλεις του Μεξικού.

Παράλληλα, το Μεξικό θα ασκήσει πιέσεις για την για την αύξηση της χορήγησης βοήθειας στην Κεντρική Αμερική, αλλά και την ενίσχυση των προσπαθειών τερματισμού της ροής των όπλων από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό.

Η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών επιτεύχθηκε μετά τις απειλές του Τραμπ για την επιβολή δασμών σε μία μεγάλη σειρά μεξικανικών προϊόντων που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, ενώ μία τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρό οικονομικό κόστος και για τις δύο χώρες.

Όταν ανακοινώθηκε η αναφερόμενη συμφωνία, αυτή μεταφράστηκε ευρέως ως “φύλλο συκής” που θα επέτρεπε στον Τραμπ να υπαναχωρήσει, ενώ υπήρχαν εκτιμήσεις ότι δεν θα επηρέαζε το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ωστόσο, τα προβλεπόμενα από το πλαίσιο της συμφωνίας φαίνεται να συμβάλλουν σε μία δραματική μείωση των συνοριακών συλλήψεων, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν έξι πρώην αξιωματούχοι, αλλά και υποστηρικτές και των δύο τάσεων για την μείωση και την αύξηση της ροής των μεταναστών.

Το ίδιο συμπεραίνει και το POLITICO από την ανάλυση των στοιχείων που έχει στην διάθεσή του.

Οι συλλήψεις στα σύνορα των ΗΠΑ αυξήθηκαν στην διάρκεια της άνοιξης, καθώς οικογένειες από την Κεντρική Αμερική μετανάστευαν βόρεια, σε μεγάλους αριθμούς.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών έφερε στα όρια τους, τις συνοριακές υποδομές των ΗΠΑ, προκαλώντας μία σοβαρή πολιτική κρίση μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων κι αναφορικά με το ποιος ευθύνονταν για την συνοριακή κρίση.

Στην έξαρση των μεταναστευτικών ροών που καταγράφηκε τον Μάιο, οπότε κι έγιναν 133.000 συλλήψεις στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Στην συνέχεια, οι συλλήψεις μειώθηκαν στις 95.000 τον Ιούνιο και στις 72.000 τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ