Μεγάλη άσκηση ως επίδειξη δύναμης στην Κίνα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Μεγάλη άσκηση ως επίδειξη δύναμης στην Κίνα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανικός ναυτικός στόλος του Ειρηνικού έχει καταρτίσει μία απόρρητη πρόταση για την πραγματοποίηση μιας άσκησης επίδειξης δύναμης ως προειδοποίηση απέναντι στην Κίνα, μεταδίδει το CNN.

Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι να δείξει ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να αποτρέψουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις πολεμικές ενέργειες της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις αρκετών αμυντικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ.

Το προσχέδιο της πρότασης αυτής έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς μία σύσταση προς τον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού για την πραγματοποίηση μιας σειράς ναυτικών επιχειρήσεων στο περιορισμένο χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας μέσα στο Νοέμβριο.

Το πλαίσιο της άσκησης περιλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένων σεναρίων ναυτικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων με αντικειμενικό σκοπό την παρουσίαση της μαχητικής ικανότητας των ΗΠΑ για την ταχεία αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών.

Σε γεωγραφικό επίπεδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δράσης του ναυτικού των ΗΠΑ βρίσκονται τα όρια των χωρικών υδάτων της Κίνας, στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά και στο θαλάσσιο στενό μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν.

Οι ναυτικές κι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που περιπολούν στην περιοχή έχουν λάβει εντολές να προωθούν και να υπερασπίζονται το δικαίωμα ελεύθερης διάβασης στα διεθνή ύδατα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η πρόταση του Ναυτικού των ΗΠΑ σημαίνει ότι στο πλαίσιο των προτεινόμενων επιχειρησιακών σεναρίων της άσκησης, οι αμερικανικές δυνάμεις θα δραστηριοποιηθούν σε μικρή απόσταση από τον θαλάσσιο γεωγραφικό χώρο δράσης των κινεζικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι από την πλευρά τους δεν υπάρχει η πρόθεση εμπλοκής σε καταστάσεις ανταλλαγής πυρών με τις κινεζικές δυνάμεις.

Από την άλλη μεριά, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις με τα σενάρια που προτείνονται στην συγκεκριμένη άσκηση σε διαφορετικές χρονικές περιόδους εντός του έτους, ενώ στην πρόταση αυτή η υλοποίηση και εξέλιξη των επιχειρησιακών σεναρίων προβλέπεται ότι θα εκτελεστεί μέσα στον στενό χρονικό ορίζοντα της μιας εβδομάδας.

Ένας αξιωματούχος περιέγραψε την πρόταση ως “μία ιδέα.”

Ωστόσο διαφαίνεται ότι η πρόταση αυτή διαθέτει ήδη συγκεκριμένη κωδική ονομασία, όπως συμβαίνει με το σύνολο των στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, καθώς ενημερώνονται για τον σχεδιασμό της τα διάφορα επίπεδα διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν σχετικές αρμοδιότητες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι η Κίνα προσδίδει συχνά στις ασκήσεις αυτού του τύπου, τον χαρακτήρα προκλήσεων. Οι ίδιοι αναγνωρίζουν επίσης, ότι είναι αναγκαία και η συνεισφορά της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με εκτιμήσεις σχετικά με το εύρος που είναι δυνατό να έχουν πιθανές αντιδράσεις από την πλευρά του Πεκίνου.

Από την μεριά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει την ύπαρξη της παραπάνω πρότασης για την διεξαγωγή της εβδομαδιαίας ναυτικής άσκησης. “Όπως έχει δηλώσει ο Αμερικανός ΥΠΑΜ σε αρκετές περιπτώσεις δεν σχολιάζουμε την διεξαγωγή μελλοντικών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Ίστμπερν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Ναυτικός Στόλος Ειρηνικού των ΗΠΑ, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την πρόταση, που φαίνεται πως προωθείται από την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο προτεινόμενος χρόνος της διεξαγωγής της, το Νοέμβριο, εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο για την κυβέρνηση Τραμπ, με δεδομένη την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις αρχές του μήνα και υπό το ενδεχόμενο της εμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων σε κάποιο επεισόδιο με τις κινεζικές.

Αμερικανικοί στρατιωτικοί κύκλοι εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια πρόκληση από την πλευρά του Πεκίνου, που θα αναγκάσει τους Αμερικανούς να εμπλακούν, ενώ οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι απρόβλεπτες, στην περίπτωση που η διεξαγωγή της αναφερόμενης άσκησης συμπέσει με την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκλογών στις 6 Νοεμβρίου.

Η πρόταση αναφέρει ότι ο κύριος γεωγραφικός χώρος διεξαγωγής της άσκησης θα είναι τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού που βρίσκονται κοντά στην Κίνα, ενώ τα επιχειρησιακά σενάρια είναι ενδεχόμενο να απλωθούν, με την δραστηριοποίηση δυνάμεων ως την Δυτική Ακτή της Νότιας Αμερικής, όπου παρατηρείται αυξανόμενη επενδυτική δραστηριότητα από την Κίνα.

Στην περίπτωση που τα αρχικά επιχειρησιακά σενάρια γίνουν αποδεκτά από την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στους τομείς γεωγραφικής δραστηριότητας της άσκησης να συμπεριληφθούν και θαλάσσια τμήματα περιοχών κοντά στα όρια άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Ρωσία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο ΥΕΘΑ Τζιμ Μάτις, αλλά κι ο πρόεδρος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, θα λάβουν υπόψη τους τις ενδεχόμενες διπλωματικές επιπτώσεις, από την υλοποίηση των επιχειρησιακών σεναρίων, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους.

Παράλληλα, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση θα αξιολογήσει και τις πιθανότητες που υπάρχουν για το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη μιας ξαφνικής μετακίνησης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, πέρα από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν επιχειρησιακοί σχεδιασμοί.

Το πεντάγωνο εξετάζει επίσης τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς που έχει για τον εντοπισμό περιοχών που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο δράσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με έμφαση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η πρόταση για την πραγματοποίηση της ναυτικής άσκησης κατά την παρούσα περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από την διοίκηση. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία επικεντρώνει την προσοχή της στις κλιμακούμενες προκλήσεις από την Κίνα και την Ρωσία απέναντι στις ΗΠΑ.

Ο Μάτις έχει ζητήσει από τους στρατιωτικούς επιτελείς του να του παρουσιάσουν καινοτόμες και πρωτότυπες σε στρατηγικό επίπεδο προτάσεις, για την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Την περίοδο που διανύουμε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο (Harry S Truman) επιχειρεί στην Βόρεια Θάλασσα, στέλνοντας μήνυμα στην Μόσχα ότι η δράση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στην αναφερόμενη περιοχή.

Όπως δημοσιοποίησε πρόσφατα το ABC News, οι αμερικανικές δυνάμεις συλλέγουν πληροφορίες για την “δράση” της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, μέσω εναέριων περιπολιών που πραγματοποιούν κατάλληλα εξοπλισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8 Poseidon.

Τα αεροσκάφη αυτά συλλέγουν πληροφορίες για τις αμυντικές κατασκευές των Κινέζων στο νησιωτικό σύμπλεγμα της αναφερόμενης περιοχής. Τα κινεζικά ραντάρ εναέριας επιτήρησης που σαρώνουν τη Νότια Σινική Θάλασσα καλούν να αμερικανικά P-8 να αποχωρήσουν, ενώ τα αμερικανικά πληρώματα επικαλούνται τον σεβασμό των προβλεπόμενων διατάξεων από το διεθνές δίκαιο για την ελεύθερη διέλευση αεροσκαφών από διεθνείς αεροδιαδρόμους, προκειμένου να συνεχίσουν την αποστολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ