Με τον κεντρικό τραπεζίτη Τζ. Πάουελ συναντήθηκε ο Ντ. Τραμπ

Με τον κεντρικό τραπεζίτη Τζ. Πάουελ συναντήθηκε ο Ντ. Τραμπ

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο είχε επικρίνει αρκετές φορές για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί υπό την ηγεσία του η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα στον Λευκό Οίκο.

Όπως αναφέρει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην οποία συμμετείχε και ο ΥΠΟΙΚ Μνούτσιν, συζητήθηκε η γενική πορεία της οικονομίας, καθώς και οι τάσεις της αναφορικά με την ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον της πολιτικής της Fed, αλλά και του επικεφαλής της Πάουελ προσωπικά, καταλογίζοντας συντηρητικές κινήσεις όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων της τράπεζας και μη δραστικές περικοπές τους.

Από την πλευρά του πάντως, σύμφωνα με την Fed οι θέσεις που εξέφρασε ο Τζερόμ Πάουελ κατά τη συνάντηση με τον Τραμπ ήταν συνεπείς με όσα είχε πει και στη Γερουσία, στις τακτικές ενημερώσεις για την οικονομική πολιτική της Fed.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed υπογραμμίζει πως ο επικεφαλής της Πάουελ ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να προσαρμόζει τη νομισματική της πολιτική της σύμφωνα με στοιχεία «μη πολιτικής» ανάλυσης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Fed αναφέρει:

«Μετά από πρόσκληση του Προέδρου, ο επικεφαλής (της Fed) Πάουελ συναντήθηκε μαζί του και με τον υπουργό Οικονομικών (Στίβεν Μνούτσιν) τη Δευτέρα το πρωί στο Λευκό Οίκο προκειμένου να συζητήσουν για την οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Οι παρατηρήσεις του επικεφαλής Πάουελ ήταν συνεπείς με τις παρατηρήσεις που είχε κάνει στις ακροαματικές ακροάσεις του την περασμένη εβδομάδα. Δεν συζήτησε τις προσδοκίες του για τη νομισματική πολιτική, πέρα από το να τονίσει ότι η πορεία της πολιτικής θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τις εισερχόμενες πληροφορίες που επηρεάζουν την προοπτική (outlook) της οικονομίας.

Τέλος, ο επικεφαλής Πάουελ δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα προσαρμόσουν τη νομισματική πολιτική, όπως υπαγορεύει ο νόμος, για τη μέγιστη στήριξη της απασχόλησης και των σταθερών τιμών και θα λάβουν τις αποφάσεις αυτές βασιζόμενοι αποκλειστικά σε προσεκτική, αντικειμενική και όχι πολιτική ανάλυση»