Με δασμούς σε προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ απειλεί η ΕΕ τις ΗΠΑ

Με δασμούς σε προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ απειλεί η ΕΕ τις ΗΠΑ

Τσάντες, τρακτέρ, φτυάρια και ψάρια περιλαμβάνονται στην 11σέλιδη λίστα με αμερικανικές εισαγωγές αξίας 20 δισ. δολαρίων, που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στο πλαίσιο της διατλαντικής διαμάχης για τις ενισχύσεις στις εταιρείες αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και σχεδόν 15 χρόνια ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing και την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της Airbus.

Αφού και οι δύο πλευρές έχουν κατά καιρούς κερδίσει μεμονωμένες μάχες, η κάθε μία ζητά τώρα από τον ΠΟΕ να καθορίσει το επίπεδο των αντίμετρων που μπορούν να επιβληθούν εκατέρωθεν.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση του Τραμπ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να στοχοποιηθεί μια επτασέλιδη λίστα προϊόντων της ΕΕ για την επιβολή δασμών, από μεγάλα αεροσκάφη έως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασιά, ως αντίποινα για το πλήγμα από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Airbus, που εκτιμάται στα 11 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, οι Βρυξέλλες απάντησαν με δικό τους κατάλογο εισαγωγών των ΗΠΑ ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων όπως αποξηραμένα φρούτα σε κέτσαπ, αεροπλάνα, ψάρι, καπνό, τσάντες, βαλίτσες, τρακτέρ, ελικόπτερα και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Ο δημοσιευμένος κατάλογος θα είναι τώρα διαθέσιμος προς διαβούλευση μέχρι τις 31 Μαΐου και μπορεί στη συνέχεια να αναθεωρηθεί.

«Η ΕΕ παραμένει ανοικτή σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν έχουν προϋποθέσεις και έχουν ως στόχο την επίτευξη δίκαιου αποτελέσματος», ανέφερε σε δήλωσή του η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσει δύο ομάδες διαπραγματεύσεων - μία για τη μείωση των κυρώσεων στα βιομηχανικά προϊόντα, και μια για να διευκολύνει τις εταιρείες να παρουσιάζουν προϊόντα που πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ ή των ΗΠΑ.

Εντούτοις, επέμεινε ότι η γεωργία δεν θα συμπεριληφθεί, θέτοντας το μπλοκ των 28 χωρών σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, η οποία θέλει τα αγροτικά προϊόντα να αποτελέσουν μέρος των συνομιλιών.