Με βέτο απειλεί ο Ντ. Τραμπ στις προσπάθειες του Κογκρέσου να τερματιστεί η υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία

Με βέτο απειλεί ο Ντ. Τραμπ στις προσπάθειες του Κογκρέσου να τερματιστεί η υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Δευτέρα ότι θα ασκήσει το βέτο που διαθέτει για να αναχαιτίσει τη νέα προσπάθεια του Κογκρέσου να τερματιστεί η στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη, συνεχίζοντας την αναμέτρησή της με τους κοινοβουλευτικούς, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι του Ριάντ.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέθεσαν εκ νέου το ψήφισμα για τις εξουσίες του Κογκρέσου όσον αφορά τους πολέμους πριν από δύο εβδομάδες, σε μια πρωτοβουλία με σκοπό να σταλεί το μήνυμα στο Ριάντ πως καταδικάζουν τόσο την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη, όσο και τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το ψήφισμα ανάρμοστο, επιχειρηματολώντας πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βοηθούν τη συμμαχία απλά επιτρέποντάς τα αεροσκάφη της να κάνουν εναέριο ανεφοδιασμό και με άλλες μορφές υποστήριξης, όχι συνεισφέροντας μάχιμα στρατεύματα. Ο Λευκός Οίκος κρίνει πως το κείμενο θα βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με χώρες της περιοχής και θα στενέψει τα περιθώρια που έχουν να εμποδίσουν την εξάπλωση του εξτρεμισμού.

Η αμερικανική προεδρία προκάλεσε την οργή πολλών μελών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων Ρεπουμπλικάνων, διότι δεν έστειλε ως όφειλε μια έκθεση εντός προθεσμίας — έληγε το βράδυ της Παρασκευής — για το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία του Κασόγκι.

«Είναι δύσκολο να αισθανόμαστε οποιαδήποτε συμπάθεια, ή πως έχουμε κάποια υποχρέωση προς ένα καθεστώς που κάνει τέτοια πράγματα», δήλωσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Εντ Πέρλματερ στη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ψήφισμα χθες.

Η Σαουδική Αραβία, που ο Τραμπ θεωρεί σημαντικό εταίρο, επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη μαζί με τους συμμάχους της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον Μάρτιο του 2015. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει φέρει εκατομμύρια άλλους στα πρόθυρα λιμού.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αεροπορία της συμμαχίας προσφέροντάς της τη δυνατότητα να ανεφοδιάζεται στον αέρα, πληροφορίες που συλλέγει και δεδομένα για τη στοχοθέτηση.

Οι δημοσιογράφοι θεωρούν το κείμενο έναν τρόπο να ανακτήσουν το συνταγματικό δικαίωμα του Κογκρέσου να εγκρίνει — ή όχι — τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο εξωτερικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι που εναντιώνονται στο συγκεκριμένο μέτρο αντιτείνουν, απηχώντας τον Τραμπ, πως η υποστήριξη στους Σαουδάραβες δεν συνεπάγεται τη χρήση ισχύος, αλλά αποτελεί απλώς διμερή συμφωνία για την ασφάλεια.

Η Γερουσία, που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, είχε εγκρίνει το ψήφισμα τον Δεκέμβριο. Ήταν η πρώτη φορά που εγκρίθηκε ένα τέτοιο κείμενο ακόμη και από μόνο το ένα σώμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι έλεγχαν τότε το σώμα, δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί καν ψηφοφορία.

Έπειτα από τη νίκη τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σκοπεύουν να θέσουν το κείμενο σε ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν οι πλειοψηφίες δύο τρίτων που θα απαιτούνταν τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία για να ξεπεραστεί το βέτο του Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν να διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ