Με άνοδο 12% «έκλεισε» το αμερικανικό αργό σε διάστημα εβδομάδας

Με άνοδο 12% «έκλεισε» το αμερικανικό αργό σε διάστημα εβδομάδας

Κέρδη 8% έως 12% παρουσίασε το αργό πετρέλαιο σε διάστημα εβδομάδας, αντλώντας ώθηση από την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες και τον συνεχιζόμενο περιορισμό της παραγωγής, με τους αναλυτές και εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να έχουν φτάσει πολύ υψηλότερα.

Ωστόσο την Παρασκευή η τιμή του αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά 2% εξαιτίας των ανησυχιών για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας αλλά και η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, μετά την απόφαση του τελευταίου να επιβάλλει νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ και αφετέρου την πανδημία του κορονοϊού.

Επίσης, στη μείωση συνέβαλαν και οι δηλώσεις Τραμπ σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν "έντονα" σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, το αργό τύπου West West Intermediate παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 67 σεντ, ή 1,98%, και έκλεισε στα 35,13 δολάρια το βαρέλι, μετά από ένα εξαήμερο ανοδικό σερί, το μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Αντίστοιχη εικόνα και για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ, με το συμβόλαιο Ιουλίου να έχει απολέσει σήμερα 93 σεντς ή 2,58% και να κλείνει στα 35,13 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας όμως κέρδη της τάξης του 8,1% σε διάστημα εβδομάδας.

Στη μείωση επενδυτικού ενδιαφέροντος  συνέβαλε και το γεγονός ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, δεν όρισε ετήσιο στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο -η πρώτη συρρίκνωση εδώ και δεκαετίες- έχοντας πληγεί από τον κορονοϊό.