Με αγορασμένα από την Νορβηγία σκάφη η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Με αγορασμένα από την Νορβηγία σκάφη η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Του Νίκου Μελέτη

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας είναι η Τουρκία καθώς, παρά τις παραπλανητικές κινήσεις, φαίνεται ότι ξεπέρασε το βασικό εμπόδιο που αντιμετώπιζε, την απροθυμία δηλαδή ξένων εταιριών να προμηθεύσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και τα απαραίτητα συνοδευτικά σκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία συνοδευτικά σκάφη του γεωτρύπανου FATIH αγοράσθηκαν μυστικά από την Άκυρα το τελευταίο διάστημα από Νορβηγική εταιρία ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια που είχε ορθώσει σε ξένες πολυεθνικές εταιρίες η Λευκωσία ώστε να μην εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Καθώς το γεωτρύπανο FATIH έχει φθάσει ήδη από τα ξημερώματα στον «στόχο» που σύμφωνα με την παράνομη τουρκική NAVTEX θα αρχίσει την γεώτρηση του, η Λευκωσία ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα συνολικό σχέδιο αντιδράσεων σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. και ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς πρόκειται για μια πρωτοφανή «επίθεση» παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας Ευρωπαϊκής Χώρας, του Διεθνούς Δικαίου και της Νομιμότητας.

Και βεβαίως τα μέτρα που ήδη λαμβάνει η Λευκωσία αφορούν και όσους ξένους υπηκόους ενδέχεται είτε ως τεχνικό είτε ως επιστημονικό προσωπικό να συμμετάσχει σε αυτή την παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LIBERAL.gr τα τρία βοηθητικά σκάφη τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, συμμετείχαν στην προηγούμενη γεώτρηση του FATIH για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας ΤΡΑΟ στον Κόλπο της Αττάλειας, ώστε να αποκτήσει και τεχνογνωσία το τουρκικό πλήρωμα.

Έτσι τα τρία σκάφη που αναφέρονται στην τουρκική NAVTEX “SIEM KORKUT, SIEM ALTAN, SIEM SANCAR"» έχουν την …δική τους ιστορία.

Το SIEM παραπέμπει στην Νορβηγική εξειδικευμένη εταιρία SIEM OFFSHORE AS με την οποία συνεργάσθηκε αρχικά η Τουρκία για την γεώτρηση επί τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το πρώτο σκάφος που είναι πυροσβεστικό εμφανίζεται στο σύστημα AIS με το όνομα KORKUT ενώ το προηγούμενο όνομα του ηταν SIEM LOUISA και είχε σημαία Νορβηγίας μεχρι τις 29 Απριλίου 2019 όταν ανέβασε σημαία των Νησιών Μάρσαλ (ΜΗ).

Το άλλο σκάφος που εμφανίζεται στο AIS ως «ALTAN» ,ονομάζονταν SIEM SASHA και άλλαξε σημαία από Νορβηγική σε σημαία Νήσων Μάρσαλ (ΜΗ) στις 26 Απριλίου 2019

Το τρίτο σκάφος που εμφανίζεται στο AIS ως “SANCAR” ονομάζονταν SOPHIE SIEM και άλλαξε σημαία από Νορβηγική σε σημαία Νήσων Μάρσαλ την 1η Μαΐου 2019.

Διαβάστε ακόμα:

- Βήμα για τουρκικά τετελεσμένα στην Ανατ. Μεσόγειο - Πού το πάει η Τουρκία;

- ΥΠΕΞ: Nα σταματήσει άμεσα η Τουρκία τις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο

- Κύπρος: Σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία

- Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ έστειλε και η Αίγυπτος