Μαζική διαδήλωση στη Βουδαπέστη κατά του Β.Ορμπάν 

Μαζική διαδήλωση στη Βουδαπέστη κατά του Β.Ορμπάν 

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Ουγγαρίας, για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα, διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που έχουν χαρακτηρίσει ως «νόμο των σκλάβων». 

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Λένε ψέματα μέρα και νύχτα!» ενώ δύο βουλευτές εκδιώχθηκαν από το κτίριο αφού προσπάθησαν να επιδώσουν ψήφισμα εναντίον του Ορμπάν ο οποίος ελέγχει έμμεσα ή άμεσα τα δικαστήρια της Ουγγαρίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μπερνάντ Ζελ και Άκος Χαντνάζι οι οποίοι προσπαθούσαν να διαβάσουν το ψήφισμα ζωντανά στον αέρα, απομακρύνθηκαν από το κτίριο, αφού προσπάθησαν να παρακάμψουν τους φρουρούς ασφαλείας. Τελικά η Ζέλ μετέδωσε το συμβάν ζωντανά στο Facebook .

Το ψήφισμα ζητούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου που έχει χαρακτηριστεί ως «νόμος των σκλάβων» και ανεξάρτητα δημόσια μέσα ενημέρωσης και δικαστήρια.

Οι δύο βουλευτές ήταν μεταξύ περίπου δώδεκα μελών του κοινοβουλίου που πέρασαν τη νύχτα έξω από τα γραφεία του κυριότερου καναλιού ειδήσεων της Ουγγαρίας, MTVA, προσπαθώντας να βγουν τα αιτήματα τους στον αέρα.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας του κυβερνώντος κόμματος, Μπάλαζ Χιντβέγκι, υποστήριξε ότι οι βουλευτές «προσπάθησαν να παρέμβουν διά της βίας στο δημόσιο μέσο», ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Οι διαμαρτυρίες, από τις μεγαλύτερες εδώ και μήνες, ξέσπασαν μετά τη θέσπιση ενός νέου εργατικού νόμου που ουσιαστικά επιτρέπει την επιστροφή μιας εβδομάδας εργασίας έξι ημερών.

Ο νέος εργατικός νόμος επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως και σύμφωνα με τους επικριτές του εισάγει συνθήκες δουλείας.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς της κυβέρνησης, τη δημιουργία ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας και την προστασία των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

 Οι σύμμαχοι του Ορμπάν έχουν καταγγείλει τις διαμαρτυρίες ως έργο των φιλελεύθερων ομάδων που χρηματοδοτούνται από τον ουγγρικό-αμερικανικό χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος, ο οποίος αποτελεί τακτικό στόχο του Ορμπάν.