«Μαύρη συμμαχία» κατά των αμβλώσεων, με επικεφαλής τον Τραμπ...

«Μαύρη συμμαχία» κατά των αμβλώσεων, με επικεφαλής τον Τραμπ...

Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε στους φανατικούς οπαδούς του ο Ντόναλντ Τραμπ, λιγότερο από δύο εβδομάδες προτού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών. Πρόκειται για μια «επιτυχία» που την ίδια στιγμή, συνιστά μια ακόμη αιτία μεγάλης ανησυχίας – αν όχι φόβου – για τις Αμερικανίδες και τις γυναίκες σε μεγάλο τμήμα του κόσμου, οι οποίες διαπιστώνουν την ορμητική και απειλητική επιστροφή του σκοταδισμού.

Την Πέμπτη, συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μαζί με τις κυβερνήσεις 30 ακόμη χωρών μια συμφωνία η οποία αποτελεί παγκόσμιο όνειδος : Την αποκαλούμενη «Συναινετική Διακήρυξη της Γενεύης» η οποία, ανάμεσα σε πολλά άλλα και σε ωραία λόγια για την αξία της ζωής και της οικογένειας, προωθεί ουσιαστικά την ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Επαναβεβαιώνουμε ότι δεν υφίσταται διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση ούτε κάποια διεθνής υποχρέωση που να αφορά τα κράτη και να τα υποχρεώνει να χρηματοδοτούν ή να διευκολύνουν τις αμβλώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. «Υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπερασπιστεί την ανθρώπινη ζωή, παντού και πάντα. Το έχει καταφέρει όπως κανείς άλλος πρόεδρος στην ιστορία. Έχουμε συγκεντρώσει μια άνευ προηγουμένου διεθνή στήριξη στα αγέννητα παιδιά», σημείωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να υπογραφεί η εν λόγω διακήρυξη.

Σεΐχηδες, Όρμπαν και Λουκασένκο...

Ανάμεσα στους υπόλοιπους υπογράφοντες συγκαταλέγονται ακραία αντιδραστικά και αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία έχουν ούτως ή άλλως τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού και της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών. Ανάμεσα σε αυτά συναντά κανείς την Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, την Ουγκάντα, ακόμη και τη Λιβύη.

Οι υπογραφές περιλαμβάνουν, όμως, και τρεις χώρες της Ευρώπης, αυτές που επίσης θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει «συνήθεις υπόπτους»: Την Πολωνία (το συνταγματικό δικαστήριο της οποίας, την ίδια ημέρα, άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση για να θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις), την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν και τη Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο – ο οποίος, όπως είναι γνωστό, χαρακτηρίζεται «δικτάτορας» από την Ουάσινγκτον, ενώ η πρόσφατη επανεκλογή του δεν έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ.