Μαρτυρίες ιατρικού προσωπικού και ασθενών από τη Ουχάν

Μαρτυρίες ιατρικού προσωπικού και ασθενών από τη Ουχάν

Με τον φόβο μιας μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό και κάτω από δύσκολες συνθήκες εργάζεται το νοσοκομειακό προσωπικό της Ουχάν, της πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, την ώρα που μαρτυρίες από την περιοχή συγκλονίζουν.

«Προς το παρόν τα καθήκοντα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι πράγματι εξαιρετικά βαριά. Εργάζονται και οι δυνατότητες ξεκούρασης είναι περιορισμένες, η ψυχολογική πίεση μεγάλη και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού υψηλός» αναγνώρισε ο αξιωματούχος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

«Για να εξοικονομήσουν προστατευτικές στολές, συνάδελφοι αλλάζουν μόνον μία φορά στις τέσσερις, έξι, ακόμη και στις οκτώ ώρες», δήλωσε μια γιατρός στο AFP.

Η εν λόγω γιατρός εργάζεται για μεγάλο νοσοκομείο που έχει επιφορτιστεί με την υποδοχή των ασθενών, που έχουν προσβληθεί σοβαρά από πνευμονία, στην Ουχάν, η οποία έχει ντε φάκτο τεθεί σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου.

«Όλη αυτή την ώρα, οι συνάδελφοι δεν μπορούν ούτε να φάνε ούτε να πιουν, ούτε να πάνε στην τουαλέτα», διευκρινίζει η ίδια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο ενδεχόμενων αντιποίνων.

Την περίπτωση ενός εξ αυτών που παραμένουν ανώνυμοι είναι αυτή του 31χρονου μηχανικού Έντισον Ζανγκ φιλοξενεί σε δημοσίευμά του το CNN. «Αρχικά, ήμουν τρομαγμένος και φοβισμένος» αναφέρει ο Ζανγκ, το πραγματικό όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Ήξερα πως από το σημείο αυτό, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να λάβω θεραπεία» συμπλήρωσε. Ο Ζανγκ είναι ένας από τους 10.000 και πλέον ανθρώπους που αποδεδειγμένα ανάρρωσαν από τον κορονοϊό, εφόσον διαγνώστηκαν επίσημα από τις Αρχές πως προσεβλήθησαν από αυτόν.

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστή η ιστορία ενός ακόμη Κινέζου, του Τάιγκερ Γιε. Ο 21χρονος φοιτητής της Ουχάν, ο οποίος επίσης μίλησε με ψευδώνυμο, υποψιάστηκε πως ενδεχομένως να φέρει τον κορονοϊό στις 21 Ιανουαρίου. Οι πληροφορίες για τον νέο ιό δεν ήταν ακόμη πολλές και ο 21χρονος επισκέφτηκε ένα νοσοκομείο της πόλης, γεμάτο με άλλους πολίτες που ανησυχούσαν για την υγεία τους. «Τρόμαξα. Αμέτρητες υποθέσεις στοιβάζονταν στα γραφεία και κάθε γιατρός φορούσε προστατευτικά ρούχα, κάτι που δεν είχα δει ξανά στο παρελθόν» λέει ο 21χρονος.