Μαρτυρία Ελληνίδας του Παρισιού: «Σήμερα ξυπνήσαμε μέσα στη θλίψη»

Μαρτυρία Ελληνίδας του Παρισιού: «Σήμερα ξυπνήσαμε μέσα στη θλίψη»

«Σήμερα το Παρίσι ξύπνησε μέσα στη θλίψη για ό,τι έχει συμβεί και με πολλές σκέψεις για την επόμενη ημέρα», δήλωσε από το κέντρο του Παρισιού, όπου και κατοικεί, η Στεφανία Τσακιράκη, παιδαγωγός και ηθοποιός, που τα τελευταία χρόνια ζει στη γαλλική πρωτεύουσα και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην επιστήμη της «art therapy».

Η κ. Τσακιράκη, που ταυτόχρονα εργάζεται ως ξεναγός σε σειρά ιστορικών σημείων της γαλλικής πρωτεύουσας, περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» πώς βιώνει τις εξελίξεις του ξημερώματος της 16ης Απρίλη η ίδια αλλά και ο μέσος Γάλλος πολίτης, ο οποίος πλέον, όπως ανέφερε, μετά την πρόοδο στην κατάσβεση έχει «μια αίσθηση ελπίδας και προσδοκίας» πως το εμβληματικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Φωτός θα ξαναχτιστεί, «αν και ποτέ η Notre Dame δεν θα είναι η ίδια».

«Είναι ένα σημείο όπου ακόμη και εμείς, οι μετανάστες, νιώθουμε καθημερινά σαν στο σπίτι μας, ένας χώρος όπου κανείς, ακόμη και εμείς που δεν μεγαλώσαμε μαζί, αισθανόμασταν μια μαγεία, όταν μπαίναμε», ανέφερε η κ. Τσακιράκη, σημειώνοντας πως για τον κάτοικο της γαλλικής πρωτεύουσας πάντα είναι «ο χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να "καταφύγει" οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του».

Όπως εξήγησε, στη γαλλική πρωτεύουσα επικρατεί πλέον ένα κλίμα αναμονής, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως ειδικευμένοι αρχιτέκτονες δηλώνουν έτοιμοι «και αναμένουν να εισέλθουν στην εκκλησία για να ξεκινήσουν το έργο τους», ενώ για την πυροσβεστική τόνισε ότι βρέθηκε στο σημείο μέσα σε δέκα λεπτά.

«Το καλό είναι ότι τα χάλκινα αγάλματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό, γνωρίζω πως είχαν αφαιρεθεί για να συντηρηθούν, αν και το βέλος πλέον δεν είναι εκεί για να επανατοποθετηθούν», είπε για τις ζημιές που υπέστη το μνημείο, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που συνέβη νιώθεις πως είναι σαν να συνέβη μέσα στο σπίτι το δικό σου».

Σχολίασε, δε, πως στην ιστορία θα μείνει πως το πρωινό της Τρίτης 16 Απριλίου 2019 «κανείς στο Παρίσι δεν μιλά για κάτι άλλο από την καταστροφή στη Notre Dame».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ