7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Μακρόν: Υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μακρόν: Υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να αποφασίζει «γρηγορότερα και ισχυρότερα», με την ευκαιρία της έναρξης την Κυριακή στο Στρασβούργο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μια μεγάλη διαβούλευση πολιτών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Με πρωτοβουλία του Μακρόν, αυτή η Διάσκεψη αναμένεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα την άνοιξη του 2022, όταν η Γαλλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ένα χρονοδιάγραμμα βολικό για τον Γάλλο πρόεδρο που προτίθεται η προεδρία του στην ΕΕ να αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Μάιου του 2022.

«Απέναντι στον αυταρχισμό, η μόνη απάντηση που αξίζει είναι η αρχή της δημοκρατίας» η οποία «κερδίζεται μόνο με την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα», είπε από το ημικύκλιο της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο μεταμορφώθηκε για την περίσταση σε ένα είδος τηλεοπτικού πλατό.

Ο Γάλλος πρόεδρος επωφελήθηκε επίσης από την παρουσία του στο Στρασβούργο για να υπογραμμίσει στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων το «ζωντανό σύμβολο» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη στην ιστορία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

«Εδώ χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», δήλωσε, ενώ η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει ερημώσει από ευρωβουλευτές από τον Φεβρουάριο του 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης, προς όφελος των Βρυξελλών και προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ιταλός Νταβίντ Σασόλι δήλωσε: «μην αμφιβάλλετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να επιστρέψει πολύ σύντομα στο Στρασβούργο», χωρίς όμως να αναφέρει ημερομηνία, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε η σύνοδος της ολομέλειας του Ιουνίου να σηματοδοτήσει την επιστροφή του στην αλσατική πρωτεύουσα.

Ζητώντας την «επάνοδο των μεγάλων έργων», ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της Διάσκεψης, πιστεύοντας ότι αυτή αντιπροσωπεύει «μια πρωτόγνωρη άσκηση» για να «σκεφτούμε το μέλλον μας» τα επόμενα 10 χρόνια.

Αυτή η δημοκρατική διαβούλευση, με μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να μοιράζονται το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης και να συμπληρώνεται στη Γαλλία με τις «διαβουλεύσεις πολιτών», θα διαρκέσει ένα έτος.

Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμικών οργάνων που έχουν προκαλέσει αμφιβολία σχετικά με την επιθυμία της ΕΕ να αντλήσει πραγματική πολιτική καθοδήγηση από όλη αυτή τη διαδικασία, ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς και οι ηγέτες της ΕΕ διαβεβαίωσαν την Κυριακή ότι θα λάβουν υπόψη τις προτάσεις των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ