Μακρόν σε Τουρκία: «Ναι» σε διάλογο αλλά όχι με εκφοβισμό

Μακρόν σε Τουρκία: «Ναι» σε διάλογο αλλά όχι με εκφοβισμό

Μήνυμα προς στην Τουρκία ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να συζητήσει μαζί της, υπό τον όρο να σεβαστεί εκείνη το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών της, έστειλε ο Εμμάνουελ Μακρόν από την σημερινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Με φόντο τις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες βρίσκονται σχεδόν στο ναδίρ, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την Τουρκία και είναι έτοιμος για διάλογο, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης καθώς και το διεθνές δίκαιο.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea (“Ειρήνη στη Μεσόγειο”) αλλά όχι με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ισχυροτέρου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ των συμμάχων», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

«Αυτές οι αρχές είναι μη διαπραγματεύσιμες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Τ. Ερντογάν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας

Προτροπή προς την γαλλική πλευρά να μην υποστηρίζει τις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις απηύθυνε κατά την συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις αιτίες της έντασης που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ ο Ερντογάν ζήτησε το σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος τις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις και δεν παραβιάζει δικαιώματα άλλων χωρών και υπογράμμισε το βάρος που ρίχνει η Τουρκία στον διάλογο και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.