«Μάχη» με το δεύτερο κύμα της πανδημίας δίνει η Ευρώπη

«Μάχη» με το δεύτερο κύμα της πανδημίας δίνει η Ευρώπη

Μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας δίνει η Ευρώπη, με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται στο «κόκκινο», σημειώνοντας συνεχώς αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς σύμφωνα με τους απολογισμούς  η «γηραιά ήπειρος» ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια κρούσματα και τους 256.000 θανάτους από τον κορονοϊό.

Απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα:

Στη Γερμανία επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 11 μ.μ. και 5 π.μ. Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις επιδημικές εστίες, με παράλληλη επιβολή περιορισμών στην πώληση αλκοόλ.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε πιο πολυσύχναστους δρόμους, ενώ οι δημόσιες συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους περιορίζονται στα πέντε άτομα ή στα μέλη δύο νοικοκυριών. Για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες, επιβλήθηκε σχεδόν καθολικό lockdown στο Μπερχτεσγκάντεν της Βαυαρίας.

Στη Γαλλία επεκτάθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας –από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ., καθώς από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σε μέτρο 38 γαλλικά διοικητικά διαμερίσματα, επηρεάζοντας συνολικά 46 εκατ. ανθρώπους, ήτοι δυο στους τρεις Γάλλους, ενώ ήδη τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται στο Παρίσι και σε οκτώ μεγάλες πόλεις. Επίσης το Παρίσι ισχύει και το κλείσιμο μπαρ και εστίασης 

Στην Ισπανία μελετάται το σενάριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε εθνικό επίπεδο. Προς το παρόν, στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, εστιατόρια και ξενοδοχεία κλείνουν στις 11 μ.μ., λειτουργώντας στο 50% της χωρητικότητας τους, ενώ οι οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, περιορίζονται στα έξι άτομα.

Στους χώρους λατρείας της Ισπανίας η μέγιστη χωρητικότητα ανέρχεται σε 30%, ενώ απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από την περιφέρεια, εκτός για τη λειτουργία σχολείων, επιχειρήσεων και ανεφοδιασμού.

Στην Ιταλία έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις περιφέρειες της χώρας (Λομβαρδία, Λάτσιο και Καμπανία) και περιορισμοί στη λειτουργία  μπαρ και εστιατορίων. Στην Καμπανίας έκλεισαν σχολεία και στην περιφέρεια της Ρώμης το 50% της διδασκαλίας πραγματοποιείται με τηλεργασία σε γυμνάσια και λύκεια και το 70% στα πανεπιστήμια. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown στη Ρώμη εφόσον οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ξεπεράσουν τους 2.300.

Στη Βρετανία ακολουθείται η αντιμετώπιση της κατάστασης με βάσει τρία επίπεδα. Στο υψηλότερο απαγορεύεται η κοινωνική συναναστροφή με άτομα εκτός του νοικοκυριού, τ6α μαγαζιά εστίασης παραμένουν κλειστά, ενώ οι κάτοικοι αποθαρρύνονται να κινηθούν σε άλλες περιοχές. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται το Μάντσεστερ και το Νότιο Γιόρκσαϊρ, ενώ στο Λονδίνο, που έπεται σε βαθμίδα, παμπ και εστιατόρια κλείνουν στις 10 και δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων.

Στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν κλείσει παμπ και εστιατόρια.

Στην Πολωνία κλείνει εστιατόρια και μπαρ για δύο εβδομάδες και θα περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις σε πέντε άτομα, ενώ στα λύκεια θα ισχύσει το μέτρο της τηλεκπαίδευσης.

Στην Πορτογαλία τρεις πόλεις του βορρά (συνολικά 150.000 άνθρωποι) τίθενται από σήμερα σε πλήρη καραντίνα. Σε όλη τη χώρα θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.

Στην Ιρλανδία,  τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα: όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν.

Στην Τσεχία, από χθες επέβαλε μερική καραντίνα μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου: περιορίζονται οι μετακινήσεις και οι επαφές, κλείνουν όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα και υπηρεσίες.

Το Βέλγιο επέλεξε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας ενώ κλείνει καφετέριες και εστιατόρια για έναν μήνα.