Μάας - AUKUS: Σύγχυση και απογοήτευση προκαλεί η συμφωνία Ινδικού Ειρηνικού

Μάας - AUKUS: Σύγχυση και απογοήτευση προκαλεί η συμφωνία Ινδικού Ειρηνικού

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επέκρινε απερίφραστα τη νέα συμμαχία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, AUKUS, στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού.

«Αυτό που αποφασίστηκε και ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση προκαλεί σύγχυση και είναι απογοητευτική όχι μόνο για τη Γαλλία», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός πριν από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκφραστεί πολύ επιφυλακτικά για τη συμμαχία αυτή. Ο Μάας έγινε τώρα σαφέστερος στη Νέα Υόρκη: «Αυτό που βλέπουμε έκανε πολλά πράγματα δυσκολότερα. Και φοβάμαι ότι θα παραμείνουν δύσκολα για κάποιο διάστημα. Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά τον θυμό των Γάλλων φίλων μας», δήλωσε ο πολιτικός του SPD.

«Δεν βλέπω κάποια νέα σκλήρυνση στη σχέση με τις ΗΠΑ. Αλλά ποτέ δεν είχα αυταπάτες ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Θα πρέπει τώρα να σκεφτεί κανείς στην Ευρώπη πώς να επιτύχει περισσότερη κυριαρχία. Θα εξαρτηθεί τελικά από εμάς στην Ευρώπη, αν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση ή όχι».