Μ. Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην Κύπρο, όποιος ό,τι και να πει

Μ. Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην Κύπρο, όποιος ό,τι και να πει

Την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η Άγκυρα «δεν κλείνει τα μάτια της στην έναρξη γεωτρήσεων από την ελληνοκυπριακή πλευράς».

Τις επόμενες μέρες φτάνει το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας και θα ξεκινήσει γεώτρηση στην τουρκική ΑΟΖ και τις περιοχές στις οποίες "αδειοδοτήθηκε" η Τουρκία από ψευδοκράτος, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως "η γεώτρηση θα ξεκινήσει όποιος και να πει, ό,τι και να πει".

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας σε εγκαίνια “Εστίας Διεθνών Σχέσεων”, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι της αναλογούσε για τη λύση του Κυπριακού και επιπλέον έθεσε και νέες ιδέες. “Είμαστε μια χώρα που την τελευταία φορά που απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση στο Κραν Μοντάνα, τώρα θέσαμε και τις άλλες επιλογές στο τραπέζι και είπαμε ας συζητήσουμε από πριν τι μπορούμε να κάνουμε, ας διαπραγματευτούμε, να συμφωνήσουμε και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο στόχος ποιος είναι; Να έχουμε αποτέλεσμα, να λύσουμε με ειρηνικό τρόπο το Κυπριακό αλλά δεν κλείνουμε και τα μάτια στην έναρξη γεωτρήσεων της ε/κ πλευράς στη Δυτική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο. Εκεί σκεφτόμαστε τα συμφέροντα του τ/κ λαού και της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “παλιά πήγαινε το Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά, έκανε έρευνες αλλά τώρα ήρθε μια πλατφόρμα μας, ξεκίνησε γεώτρηση στο Αλάνια-1, τις επόμενες μέρες θα έρθει και η δεύτερη μας πλατφόρμα τις επόμενες μέρες και πλέον ξεκινούμε κι εμείς γεώτρηση στην ΑΟΖ μας και στις περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η 'τδβκ'. Όποιος και να πει ό,τι και να πει”.