Μ. Τσαβούσογλου: Το καθεστώς των Ιμίων είναι αδιευκρίνιστο

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, 16:27
-A +A
Μ. Τσαβούσογλου: Το καθεστώς των Ιμίων είναι αδιευκρίνιστο

Τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο επανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι το καθεστώς των Ιμίων – Καρντάκ όπως αποκάλεσε τις βραχονησίδες – είναι αδιευκρίνιστο καθώς δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε από τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε από τη συνθήκη των Παρισίων το 1947.

Όπως σημειώνει το CNN Turk1, μιλώντας στην τουρκική Βουλή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς στις νησίδες “Καρντάκ” δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947. Δεν υπάρχει αλλαγή στο καθεστώς αυτών των νησίδων μετά την κρίση των 1995. Ωστόσο υπάρχει μια αφορμή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξαιτία αυτών νησίδων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν είναι σωστό, να κατηγορούν κάποιοι το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με αλλαγή στάσης στο θέμα των εν λόγω βραχονησίδων, υπογραμμίζοντας ότι ήδη από την εποχή του Ισμαήλ Τζεμ, μετά την κρίση του 1995, είχαν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, οι οποίες συνεχίζονται ακόμα και σήμερα από το Γενικό Επιτελείο και το υπουργείο Άμυνας.«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα με τα πλοία και τους ήρωες στρατιώτες μας»

Στην ίδια ομιλία του στην τουρκική Βουλή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα στην περιοχή και διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν θα αποσύρει ποτέ τα στρατεύματά της από την Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το Independent Balkan News Agency ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά πως«αυτοί που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στη Κύπρο, να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ».

Μάλιστα χαρακτήρισε την Κύπρο μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Ο Μ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις απλά και μόνο για να υπάρχουν διαπραγματεύσεις. «Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ», υπογράμμισε.

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι επίσης ξεκάθαρη. Ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν έρευνες σε πεδία που έχει ορίσει η «ΤΔΒΚ» ενώ τόνισε ότι η Άγκυρα διαθέτει πλέον και γεωτρύπανο. «Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα