Μ. Τσαβούσογλου: Θα εξετάσουμε εναλλακτικές για τα F-35

Μ. Τσαβούσογλου: Θα εξετάσουμε εναλλακτικές για τα F-35

Η Τουρκία θα εξετάσει εναλλακτικές στην περίπτωση που αποκλειστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Χρειαζόμαστε πολεμικά αεροσκάφη. Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές», ανέφερε συγκεκριμένα από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «άδικη» την αμερικανική απόφαση αποκλεισμού της από το πρόγραμμα των F-35, απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον έπειτα από την αγορά των S-400, ενώ όπως έγινε γνωστό χτες, δεύτερη συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος άρχισε να παραδίδεται αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του «αόρατου» μαχητικού F-35, παρόλο που είχε παραγγείλει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35, σε αντίδραση για την αγορά του ρωσικού S-400, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει επανειλημμένα πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει παράλληλα και τους S-400 και τα F-35.

Επισκεπτόμενος χθες Τρίτη την ρωσική πρωτεύουσα για μια διεθνή αεροπορική επίδειξη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα στην αμυντική βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμα:

- RIA: Η Τουρκία συζητά με τη Ρωσία για την προμήθεια του μαχητικού Su-57