Μ. Τσαβούσογλου: «Προσωρινό μέτρο οι ενέργειες στη βόρεια Συρία»

Μ. Τσαβούσογλου: «Προσωρινό μέτρο οι ενέργειες στη βόρεια Συρία»

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Η επικοινωνία έγινε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο για μια τουρκική στρατιωτική επίθεση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ στήριξε την κυριαρχία της Συρίας και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, όπως μετέδωσαν επίσης κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή (στην βορειοανατολική Συρία) είναι προσωρινή», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο.

«Ο Ζαρίφ εναντιώθηκε στη στρατιωτική δράση και αναφέρθηκε στον σεβασμό προς την εδαφική κυριαρχία της Συρίας και την εθνική της ακεραιότητα καθώς και στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη Συρία», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Bilal Hussein