Μ. Τσαβούσογλου προς Ντ. Τραμπ: Η Τουρκία  δεν εκφοβίζεται από τις αμερικανικές απειλές

Μ. Τσαβούσογλου προς Ντ. Τραμπ: Η Τουρκία δεν εκφοβίζεται από τις αμερικανικές απειλές

Απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο που έκανε λόγο για αφάνισμό της τουρκικής οικονομίας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του δεν θα εκφοβισθεί» από τις αμερικανικές «απειλές»  και τονίζοντας ότι «το να απειλείς την Τουρκία οικονομικά δεν μπορεί να σε οδηγήσει πουθενά».

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα σκληρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας, μετά την καθυστερημένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανήγγειλε ότι ξεκινά, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να μην «προκαλούν» την Άγκυρα.

«Δεν θα μας εκφοβίσει καμία απειλή. Οι οικονομικές απειλές δεν θα οδηγήσουν πουθενά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», αντίστοιχη του PKK. Όμως για τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του συνασπισμού που συγκροτήθηκε κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι μαχητές είναι η αιχμή του δόρατος στον πόλεμο αυτόν», πρόσθεσε.

«Στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι, δεν μιλούν μέσω του Twitter, με την μεσολάβηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ωστόσο, δεν έφερε αντίρρηση στην ιδέα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία επανειλημμένως έχει ζητήσει την δημιουργία μίας τέτοιας ζώνης για την προστασία των συνόρων της με την Συρία από τις θέσεις των Κούρδων μαχητών των YPG.

«Τώρα βάζουν την ιδέα αυτήν στο τραπέζι αφού είδαν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιτεθεί κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού . Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την ιδέα», ανέφερε..

«Τι μας ανησυχεί; Είναι η παρουσία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου και μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που για μας αντιπροσωπεύει μία απειλή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία αν η Άγκυρα επιτεθεί στην υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία δεν αλλάζει τα σχέδια για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι εννοούσε ο Τραμπ με τον όρο οικονομική καταστροφή, ο Πομπέο απάντησε σε δημοσιογράφους στο Ριάντ: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον πρόεδρο».

«Έχουμε εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις σε πολλά μέρη, υποθέτω ότι μιλούσε για τέτοιου είδους πράγματα. Θα πρέπει να τον ρωτήσετε», σημείωσε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με την Άγκυρα μετά το σχόλιο αυτό του Αμερικανού προέδρου.

Φωτογραφία AP