Μ. Τσαβούσογλου: Με εντολή Ερντογάν κατευθύνονται πλοία μας στην περιοχή

Μ. Τσαβούσογλου: Με εντολή Ερντογάν κατευθύνονται πλοία μας στην περιοχή

Ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την ελληνική πλευρά παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα, δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου κατηγορώντας μόνο την Ελλάδα για τη συμφωνία που υπέγραψε με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, αφού ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως «τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάϊρο δεν παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Βηρυτό στην Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου πως από αυτή την κίνηση φαίνεται πως η Αθήνα δεν θέλει το διάλογο 

Υποστήριξε μάλιστα πως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, «κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε για τις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο Ορούτς Ρέις που απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Με την εντολή του προέδρου μας (σ.σ.: Ταγίπ Ερντογάν), τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή».

«Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας σημειώνοντας πως και αυτή ενισχύει «τη θέση μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».