Μ. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει τις δυνάμεις του Σάρατζ

Μ. Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει τις δυνάμεις του Σάρατζ

Η Τουρκία συνεχίζει να εκπαιδεύει τις δυνάμεις της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και αυτό είναι κάτι θεμιτό, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι «έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την παιδεία και την εκπαίδευση».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Νταβός και ερωτηθείς αν η στρατιωτική προσέγγιση της Άγκυρας στο ζήτημα της Λιβύης θα αλλάξει μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την παιδεία και την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε, είναι μια θεμιτή προσπάθεια».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και την πολιτική διαδικασία.

«Είναι καλό που (κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου) όλοι εξέφρασαν υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός και για μελλοντικές προσπάθειες. Είναι καλό το ότι ο Χάφταρ έδωσε ονόματα για τη στρατιωτική επιτροπή. Η πρώτη συνάντηση αυτής της επιτροπής έχει κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου. Όμως είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επίσης την πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στο Νταβός.

«Τώρα έχουμε μια κατάπαυση του πυρός, πρέπει να κτίσουμε πάνω σ' αυτή. Πρώτον, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, μετά είναι ανάγκη να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία για να επιτύχουμε μια διευθέτηση που θα διαρκέσει. Η χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τις εκλογές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και για να στηρίξει την πολιτική διαδικασία», κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.