Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί»

Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί»

Τη ρητορική των υψηλών τόνων συνεχίζει η Άγκυρα, με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίζει μεν ότι η «δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν», αλλά να υπογραμμίζει παράλληλα πως «αν χρειαστεί όμως να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ερωτηθείς στο τέλος της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη, εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της "τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος). Κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί, σημειώνοντας ότι «εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους».

Στο σημείο αυτό ωστόσο ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «αν δεν θέλουν όμως συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου» και υπογράμμισε ότι «εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι».