Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, 17:22

-A +A

Κοινή ομάδα εργασίας για τις επιπτώσεις από την αγορά των S-400

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, 17:22
Κοινή ομάδα εργασίας για τις επιπτώσεις από την  αγορά των S-400
-A +A

Η Άγκυρα συζητά με την Ουάσιγκτον τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας η οποία θα υπολογίσει τις επιπτώσεις της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, επανέλαβε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η παράδοση των S-400 δεν πρόκειται να καθυστερήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι αυξημένη το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα, τα οποία δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του NATO και ειδικά τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που διαθέτουν F-35, εκφράζουν φόβους ότι το ραντάρ του συστήματος των S-400 θα «μάθει» πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα αεριωθούμενα αυτά, καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να ξεφεύγουν από τα ρωσικά όπλα.

Από την πλευρά της πάντως, η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι αμερικανικές ανησυχίες είναι υπερβολικές και πιέζει την Ουάσινγκτον να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να εκτιμήσει τους κινδύνους που το σύστημα S-400 θα δημιουργήσει για τα F-35.

«Ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας. Μόλις συμφωνήσουμε σ'' αυτό, θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει ή όχι ομάδα εργασίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν υπάρχει τίποτε σίγουρο ακόμη», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να καθυστερήσει την παραλαβή του συστήματος S-400, που αυτή τη στιγμή είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα να εγκρθεί ενδεχομένως ο σχηματισμός της ομάδας εργασίας.

«Δεν υπάρχει αναβολή ούτε ακύρωση στο στάδιο αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Ούτε είναι στην ατζέντα», πρόσθεσε.

Η διαφωνία αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς διπλωματικών διενέξεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Σ'' αυτές περιλαμβάνονται τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσει η Ουάσινγκτον τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, διαφορές σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Συρία και οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Τουρκικό δικαστήριο παρέτεινε σήμερα την προφυλάκιση του εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο Μετίν Τοπούζ και όρισε για τις 28 Ιουνίου την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης του με κατηγορίες για κατασκοπεία, δήλωσε συνήγορος του Τοπούζ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα