Μ. Τσαβούσογλου: Δεν επιτρέπουμε να κάνουν τίποτα χωρίς την Τουρκία στη Μεσόγειο

Μ. Τσαβούσογλου: Δεν επιτρέπουμε να κάνουν τίποτα χωρίς την Τουρκία στη Μεσόγειο

Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών και στους υψηλούς τόνους έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δύο τουρκικά πλοία θα πραγματοποιήσουν «τις επόμενες ημέρες» γεωτρήσεις σε περιοχές ανοικτά της Κύπρου, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν επιτρέπει» να γίνει τίποτα στη Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της.

«Όπως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πλούσιες σε υδρογονάνθρακες περιοχές γύρω από την Κύπρο συνιστούν στρατηγικό μας στόχο, είναι εθνικά ζητήματα της Τουρκίας» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας ότι «τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσουμε επιχειρήσεις γεώτρησης ανοικτά της Κύπρου με δύο πλοία».

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη μία πλατφόρμα γεωτρήσεων στην Αττάλεια και το Μπαρμπαρός θα κατευθυνθεί στην Κύπρο μόλις τελείωσε από εκεί, έως το Μάρτιο, «όπως έχει κάνει και κατά το παρελθόν».  

«Έτσι θα δουν εκείνοι που έρχονται από μακριά με τις επιχειρήσεις τους ότι χωρίς την Τουρκία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, κάνοντας αναφορά στις δυτικές εταιρείας που θέλουν να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα αερίου στην περιοχή αυτή.

τσαβούσογλου

Σημειώνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και σε δηλώσει του χτες ο κ. Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για δικαιώματα της Άγκυρας στο Αιγαίο, προειδοποιώντας παράλληλα την Κύπρο ότι τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα Fatih και DeepSea Metro θα κινηθούν άμεσα στα νότια του νησιού.