Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν αγοράσαμε τους S-400 για να μείνουν στο κουτί»

Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν αγοράσαμε τους S-400 για να μείνουν στο κουτί»

Η Τουρκία δεν αγόρασε τους ρωσικούς S-400 για να «τους κρατήσει στο κουτί», ήταν το μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, η οποία έχει καλέσει επανειλημμένα την Άγκυρα να μην ενεργοποιήσει τις συστοιχίες πυραύλων που έχει παραλάβει ήδη από τη Μόσχα.

«Δεν αγοράζεις ένα προϊόν για να το κρατήσεις στο κουτί. Έχουμε ανάγκες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα για να προσθέσει πως η χώρα του είναι ανοιχτή στην αγορά συστημάτων Patriot, «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δώσουν «εγγυήσεις» για την από κοινού παραγωγή τους και αν το Κογκρέσο δεσμευθεί ότι δεν θα εμποδίσει την πώληση», όπως τόνισε.

«Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές. Δεν μπορείτε να αρνείστε να μας τα πουλήσετε και να μας λέτε να μην κοιτάμε αλλού», είπε ο Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως την Τρίτη, ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η Τουρκία είχε αρχίσει τη τη Δευτέρα να δοκιμάζει εν μέρει τους S-400, καλώντας την Άγκυρα «να μην προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία» του ρωσικού συστήματος.