Μ. Τσαβούσογλου: Απευθύνουμε έκκληση για επαφές με την Ελλάδα και ακόμη αρνούνται

Μ. Τσαβούσογλου: Απευθύνουμε έκκληση για επαφές με την Ελλάδα και ακόμη αρνούνται

«Από το 2016 απευθύνουμε έκκληση για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και ακόμη αρνούνται», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος επιτέθηκε εκ νέου σε Κύπρο και Ελλάδα, κατηγορώντας την τελευταία ότι «πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει χρησιμοποιώντας μια στρατηγική λοιδορίας».

Όπως αναφέρει η Daily Sabah σε συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της 6ης Συνάντησης Διαλόγου για την Μεσόγειο ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοικτή για διάλογο», ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αρνείται το διάλογο και κατηγόρησε την Αθήνα για τη μη έναρξη διερευνητικών επαφών.

 «Το ερευνητικό μας πλοίο oruc reis διέκοψε τις δραστηριότητές του δίνοντας ευκαιρία στη διπλωματία. Χάρη στη Γερμανία η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες. Λίγες ώρες πριν η Τουρκία και η Ελλάδα σκόπευαν να ανακοινώσουν τις συνομιλίες αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε την λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα τους», τόνισε.

Επίσης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η ΕΕ επιτρέπει σε Ελλάδα και Κύπρο «να παρενοχλούν το σύστημα». «Η Σύνοδος της ΕΕ τον Οκτώβρη συνέχισε επίσης την απειλή της. Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις. Γιατί; Επειδή η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτήν την στρατηγική λοιδορίας. Και η ΕΕ είναι συνένοχη επιτρέποντας δύο μέλη να παρενοχλούν ολόκληρο το σύστημα», συμπλήρωσε.

Επίσης κατηγόρησε την Κύπρο ότι το 2003, η ελληνοκυπριακή διοίκηση υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο που παραβιάζει τόσο την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, και μια άλλη με τον Λίβανο το 2007, παραβλέποντας τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το 2010, οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν επίσης συμφωνία οριοθέτησης με το Ισραήλ, αγνοώντας για άλλη μια φορά τα δικαιώματα της Τουρκίας, υποστήριξε.

Και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να σχηματίσουν συμμαχίες επιδιώκοντας να απομονώσουν εμάς και τους Τουρκοκύπριους».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πρόταση για σύγκληση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία για συνεργασία. Πρόσθεσε, δε, ότι η τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες θα έχει σήμερα συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διοργανωθεί η Διάσκεψη.