Μ. Ροτ: Οι φιλικές δηλώσεις Ερντογάν να συνοδευτούν και από ανάλογες πράξεις

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, 13:32
-A +A
Μ. Ροτ: Οι φιλικές δηλώσεις Ερντογάν να συνοδευτούν και από ανάλογες πράξεις

«Είμαστε ακόμη μακριά από μια εξομάλυνση των σχέσεων» με την Τουρκία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο και την έναρξη της επίσημης επίσκεψης με την οποία φιλοδοξεί να επαναπροσεγγίσει την γερμανική ηγεσία έπειτα από δύο χρόνια αντεγκλήσεων.

«Δεν θα ξεχάσουμε τι έχει συμβεί», τόνισε ο κ. Ροτ μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και αναφέρθηκε σε «απαράδεκτες προσβολές» από την πλευρά του τούρκου Προέδρου, ο οποίος είχε κατηγορήσει την Γερμανία για «ναζιστικές μεθόδους». Το Βερολίνο ωστόσο, διευκρίνισε ο κ. Ροτ, είναι έτοιμο για συνεργασία και ελπίζει ότι οι πρόσφατες φιλικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν θα συνοδευτούν και από ανάλογες πράξεις, για παράδειγμα στο θέμα της κράτησης γερμανών πολιτών σε φυλακές της Τουρκίας. «Η Τουρκία πρέπει να μετακινηθεί και πρέπει να μετακινηθεί σε ό,τι αφορά το κεντρικό θέμα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και στο θέμα των φυλακίσεων για πολιτικούς λόγους», πρόσθεσε ο γερμανός υφυπουργός και τόνισε ότι πρόοδος στα θέματα Κράτους Δικαίου και Δικαιοσύνης αποτελεί για την γερμανική οικονομία σημαντικό κριτήριο προκειμένου να επενδύσει εκ νέου στην Τουρκία.

Ο κ. Ροτ υπερασπίστηκε πάντως τις τιμές που θα αποδοθούν στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Γερμανία, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά μια κοινωνία και μια χώρα με την οποία μας συνδέουν πολλά» και η τήρηση του Πρωτοκόλλου γίνεται πρωτίστως ως δείγμα εκτίμησης και σεβασμού προς τον τουρκικό λαό.

Η υποδοχή που επιφυλάσσει η γερμανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στον κ. Ερντογάν έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αφορμή να εκφραστεί δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι πρέπει ασφαλώς να γίνεται διάλογος, «αλλά είναι απολύτως τρελό να στρώνουμε κόκκινο χαλί και να υποδεχόμαστε με όλες τις τιμές κάποιον που στη χώρα του γκρεμίζει την Δημοκρατία και εγκαθιστά μια ισλαμιστική δικτατορία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Φωτογραφία: AP

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα