Μ. Πομπέο: Η Κίνα κάνει ότι θέλει τον ΠΟΥ

Μ. Πομπέο: Η Κίνα κάνει ότι θέλει τον ΠΟΥ

Ο Υπουργός Εξωτερικών την ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ύψωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Κίνα με αφορμή τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Ταϊβάν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ταϊβάν μια χώρα - υπόδειγμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν προσκλήθηκε στην συνεδρίαση του ΠΟΥ. Ο Πομπέο τόνισε για μια ακόμα φορά ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενώ έχει την νομική δυνατότητα δεν δέχεται την Ταϊβάν λόγω πιέσεων της Κίνας. 

Το θέμα της Ταϊβάν αποτελεί ένα από τα ακανθώδη θέματα της συνεδρίασης του ΠΟΥ, της πρώτης μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού. Η Ταϊπέι είχε το καθεστώς παρατηρητή, αλλά αποκλείστηκε το 2016 από τον οργανισμό όταν ανήλθε στην προεδρία η φιλοδυτική Τσάι Ινγκ- ουέν, η οποία υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και απορρίπτει την επανένωση του νησιού με την Κίνα.

Πολλές χώρες πιέζουν για συμμετοχή και της Ταϊβάν με καθεστώς παρατηρητή, επικαλούμενες το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις λίγες «ιστορίες επιτυχίας» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Ωστόσο, ο Αιθίοπας επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη του Πεκίνου το 2017 θεωρείται πως δεν θέλει να προκαλέσει διπλωματική ρήξη. Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η Κίνα πιέζει αρκετές αφρικανικές χώρες με τις οποίες έχει στενές σχέσεις να εκφράσουν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Ταϊβάν.

AP Photo/Andrew Harnik