Μ. Πομπέο: Διερεύνηση καταγγελιών ότι απειλήθηκε η ζωή της πρέσβειρας των ΗΠΑ

Μ. Πομπέο: Διερεύνηση καταγγελιών ότι απειλήθηκε η ζωή της πρέσβειρας των ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα προβεί στην απαραίτητη διερεύνηση για το αν η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ Μαρί Γιοβάνοβιτς αντιμετώπιζε απειλές κατά την διάρκεια της θητείας της στο Κίεβο, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στις αρχές της εβδομάδας, όπως αναφέρει το Reuters δόθηκαν στην δημοσιότητα έγγραφα που δείχνουν ότι ο Λεβ Πάρνας, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας γεννημένος στην Ουκρανία, συνέδραμε τον Ρούντι Τζουλιάνι, προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην έρευνά του για τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον γιο του, Χάντερ. Καταδεικνύουν επίσης ότι ο Πάρνας παρακολουθούσε τις κινήσεις της Πρέσβειρας Γιοβάνοβιτς, προτού απομακρυνθεί από τη θέση της, τον περασμένο Μάιο, από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο, η Γιοβάνοβιτς ήταν πλέον ένας εκ των βασικών μαρτύρων στην έρευνα που διενεργούσαν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εις βάρος του Τραμπ.

Μάλιστα, στην κατάθεσή της η Γιοβάνοβιτς ανέφερε ότι μια νύχτα έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Ουάσινγκτον, όπου της ειπώθηκε ότι πρέπει να επιστρέψει κατεπειγόντως στις ΗΠΑ και ότι υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλειά της.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εκτιμήσουμε αν συνέβαινε κάτι εκεί πέρα», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Τόνι Κατς. «Υποψιάζομαι ότι πολλά απ’ όσα αναφέρονται τελικά θα αποδειχθεί ότι ήταν λάθος, αλλά η υποχρέωσή μας, η δική μου υποχρέωση ως υπουργός, είναι να διασφαλίσω ότι θα το ερευνήσουμε. Όποτε κάποιος λέει ότι μπορεί να υπήρξε κίνδυνος για κάποιον από τους αξιωματούχους μας, προφανώς θα ερευνούμε» είπε.

Για το ζήτημα των δημοσιοποιηθέντων εγγράφων ο Πομπέο ανέφερε ότι δεν έχει συναντηθεί ποτέ, ούτε έχει επικοινωνήσει με άλλον τρόπο με τον Πάρνας, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως πολλά από αυτά που αναφέρονται για την υπόθεση θα αποδειχθεί στο τέλος ότι ήταν λανθασμένα.

Φωτογραφία: AP