Μ. Νετανιάχου: Συστημικό πρόβλημα ο Ερντογάν

Μ. Νετανιάχου: Συστημικό πρόβλημα ο Ερντογάν

Του Νίκου Μελέτη

Σοβαρές αποκαλύψεις, για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν στο Τελ Αβίβ πριν έναν μήνα οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου ο οποίος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την πορεία την οποία έχει πάρει η Τουρκία και προειδοποίησε για ενδεχόμενη επιθετική κίνηση της Άγκυρας, έκανε ο Ισραηλινός Τύπος και συγκεκριμένα το Channel 10 και η Times of Israel.

Καθώς το δημοσίευμα αυτό (που η διαρροή του δεν έγινε τυχαία από την ισραηλινή πλευρά), μας επιβεβαιώθηκε και από άλλη πηγή που έχει γνώση του περιεχομένου της Τριμερούς Συνάντησης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο κ. Νετανιάχου έχει πλέον συνειδητοποιήσει και μοιράζεται αυτή την πεποίθηση με τους δυο Υπουργούς Εξωτερικών, ότι ο Ερντογάν αποτελεί συστημικό πρόβλημα για την Τουρκία και προφανώς για τις σχέσεις με το Ισραήλ, και ότι το Ισραήλ δεν μένει αδιάφορο απέναντι στην επιθετική ρητορική αλλά και το ενδεχόμενο επιθετικής κίνησης του «απρόβλεπτου» Τούρκου ηγέτη ώστε να εμποδίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.

Ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε στον Νίκο Κοτζιά και στον Νίκο Χριστοδουλίδη την ανησυχία του ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να σαμποτάρει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε πραγματική απορία για τις κινήσεις του Ερντογάν στον τομέα της οικονομίας οι οποίες όπως είπε «δεν χουν νόημα» και τόνισε ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι «απερίσκεπτος και απρόβλεπτος που διαλύει την τουρκική Δημοκρατία και την οικονομία»

«Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο αντιδημοκρατική. Ο Ερντογάν με αποκαλεί Χίτλερ κάθε δυο εβδομάδες. Αποτελεί συστημικό πρόβλημα και δεν βλέπω φως στο τέλος του τούνελ» είπε ο κ. Νετανιάχου εκφράζοντας συγχρόνως ανησυχία για την παράδοση των F35 στην Τουρκία.

«Ο Ερντογάν είναι απερίσκεπτος και απρόβλεπτος. Είμαστε ανήσυχοι και παρακολουθούμε να δούμε εάν θα επιχειρήσει να κάνει κάτι στην περιοχή (σχετικά με το φυσικό αέριο), αλλά είμαι απαισιόδοξος» δήλωσε ο κ. Νετανιάχου αποτυπώνοντας έτσι την γενική ανησυχία και απειλή για την σταθερότητα που αποτελεί πλέον ο κ. Ερντογάν καθώς οποιαδήποτε κίνηση του στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ η για να εμποδίσει το έργο EastMed δεν αφορά φυσικά μόνο την Κύπρο.

Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην φημολογία για ύπαρξη μυστικών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα, δηλώνοντας ότι μετά τις πρόσφατες εντάσεις (και την εκτόξευση αλληλοκατηγοριών για ναζιστές από την μια μεριά και για δικτατορίες από την άλλη) έχουν διακοπεί όλες οι διμερείς επαφές συντονισμού σε θέματα πληροφοριών.

«Η Τουρκία επεδίωξε την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ πριν δύο χρόνια λόγω της κατάστασης στην Συρία… Τώρα μετά την απομάκρυνση του ισραηλινού πρεσβευτή από την Άγκυρα δεν υπάρχει καμιά συνεργασία με την Τουρκία για την Συρία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εκμυστηρεύθηκε μάλιστα στους κ. Κοτζιά και Χριστοδουλίδη ότι δεν περιμένει αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές, λόγω της πίεσης που ασκείται από τους Ευαγγελιστές ενόψει των εκλογών, για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και δυτικοί Διπλωμάτες που είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση Νετανιάχου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου δήλωσαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τονίσει πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόοδος στην επίλυση της αμερικανοτουρκικής κρίσης.