Μ. Μπατσελέτ: Επιδεινώνεται στη Λευκορωσία η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μ. Μπατσελέτ: Επιδεινώνεται στη Λευκορωσία η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Λευκορωσία «συνέχισε να επιδεινώνεται» από τον Σεπτέμβριο, κατήγγειλε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ενώ κάλεσε το Μινσκ να απελευθερώσει όλους όσοι έχουν συλληφθεί παράνομα κατά τις μετεκλογικές διαδηλώσεις και να ερευνήσει γύρω στις 2.000 καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση σε χώρους κράτησης.

«Με λύπη μου αναφέρω πως από την επείγουσα συζήτηση του Συμβουλίου (Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) για τη Λευκορωσία τον Σεπτέμβριο, δεν υπήρξε καμιά βελτίωση στην κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα. Αντίθετα αυτή συνέχισε να επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα όσον αφορά το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε η Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου στη Γενεύη.

Περισσότεροι από 900 άνθρωποι, περιλαμβανομένων υποψηφίων της αντιπολίτευσης, δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, πιστεύεται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις σε σχέση με τις μαζικές μετεκλογικές διαδηλώσεις, πρόσθεσε η Μπατσελέτ.

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα εδώ και 26 χρόνια, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και το αποτέλεσμά τους αμφισβητήθηκε.